ΚΟΣΜΟΣ

Πηγές Ε.Ε.: Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν πολύ δρόμο ακόμα

Πηγές Ε.Ε.: Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν πολύ δρόμο ακόμα
AP Photo / Olivier Matthys

Με αργό βηματισμό φαίνεται ότι κινούνται οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., καθώς υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις σχετικές διαδικασίες δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε».

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 τρισ. ευρώ και 1,094 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα κληθεί να αποφασίσει για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» την Πέμπτη, είχε εκτιμήσει ότι μπορεί να βρεθεί μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

«Υπάρχουν διαφορές, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, θα πάρει λίγο χρόνο αλλά ένας συμβιβασμός είναι δυνατός», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις, ένα σημείο τριβής με άλλους, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

«Θέλουμε να είναι μόνο δάνεια», είπε ο Ρούτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ