ΚΟΣΜΟΣ

Νέα NAVTEX για τουρκική άσκηση ανοιχτά της Λιβύης

Νέα NAVTEX για τουρκική άσκηση ανοιχτά της Λιβύης
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Νέα Navtex εξέδωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για τις 7 Ιουλίου για άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Μάλιστα, στις περιοχές που θα διεξαχθεί η άσκηση έδωσαν τα ονόματα Τούρκων ναυάρχων: Μπαρμπαρός, Τουργκούτ Ρέις και Τσάκα μπέη.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο και σε αυτή θα συμμετάσχουν 17 μαχητικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Στο μεταξύ, η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε σήμερα άλλη μία Navtex που αφορά σε επιστημονικές έρευνες -όπως αναφέρει- στην Ανατ. Μεσόγειο μεταξύ 7-9 Ιουλίου.

Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική δέσμευση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ξεκίνησε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης (GNA) Φαγιέζ αλ-Σάρατζ στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη ενίσχυσε την αμοιβαία κατανόηση για την περαιτέρω βελτίωση της σχέσης Άγκυρας-Τρίπολης σε σχεδόν όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, των επενδύσεων και άλλων. Στις 17 Ιουνίου, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον Σάρατζ τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί».

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.

Στις 30 Ιουνίου, ο διοικητής του Ναυτικού, αντιστράτηγος Αντνάν Οζμπάλ πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Τρίπολη. Ενώ λίγες μέρες αργότερα τη χώρα επισκέφτηκαν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘA, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, όπου διέμειναν ένα βράδυ στο τουρκικό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ