ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI ανέλαβε την έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Twitter

Το FBI ανέλαβε την έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Twitter
Pixabay

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (FBI) έχει αναλάβει την έρευνα για την κυβερνοεπίθεση στο Twitter, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Νωρίτερα, το FBI σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Είμαστε ενήμεροι για το σημερινό επεισόδιο σε πολλούς λογαριασμούς στο Twitter που ανήκουν σε επώνυμα πρόσωπα».

Σημειώνεται πως οι δισεκατομμυριούχοι Μπιλ Γκέιτς, Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος ήταν μερικά από τα επώνυμα «θύματα» οι επίσημοι λογαριασμοί των οποίων στο Twitter έγιναν στόχος χάκερ σε μια απάτη με πρωταγωνιστή το Bitcoin.

Στους λογαριασμούς των επιχειρηματιών αυτών, αλλά και σε πολλούς άλλους αναρτήθηκαν ψευδή μηνύματα με τα οποία ζητούνταν δωρεές στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Οι επίσημοι λογαριασμοί του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζο Μπάιντεν, του Κάνιε Γουέστ και της Κιμ Καρντάσιαν έπεσαν επίσης θύμα των κακόβουλων επιθέσεων.

«Όλοι μου ζητούν να δώσω πίσω», ανέφερε ένα tweet στον λογαριασμό του Μπιλ Γκέιτς. «Στέλνετε 1.000 δολάρια, σας στέλνω πίσω 2.000 δολάρια», συνεχίζει.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, το Twitter έκανε λόγο για «συντονισμένη» απάτη με στόχο τους υπαλλήλους της «με πρόσβαση σε διεθνή συστήματα και εργαλεία», μίλησε για έρευνα σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι παίρνει «σημαντικά βήματα» ώστε να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά τα εσωτερικά συστήματα και εργαλεία.

Ο CEP του Twitter, Τζακ Ντόρσι, έγραψε εντωμεταξύ στο Twitter: «Δύσκολη μέρα για εμάς στο Twitter. Αισθανόμαστε όλοι απαίσια γι’ αυτό που συνέβη».



Ο Ντιμίτρι Απλέροβιτς, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνητικής ασφάλειας CrowdStrike, είπε μιλώντας στο Reuters: «Φαίνεται πως είναι η χειρότερη επίθεση μέχρι στιγμής σε μεγάλη πλατφόρμα social media».

Οι αναρτήσεις στους δύο λογαριασμούς αφαιρέθηκαν αργότερα.

Φόβοι ενόψει εκλογών

Ο ρόλος του Twitter ως μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας για πολιτικούς υποψήφιους και δημόσιους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει φόβους ότι χάκερς είναι σε θέση να προκαλέσουν χάος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ή να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Άνταμ Κόνερ, ο αντιπρόεδρος τεχνολογικής πολιτικής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, μια φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης: «Αυτό είναι κακό στις 15 Ιουλίου, αλλά θα είναι σαφώς χειρότερο την 3 Νοεμβρίου».

Υποδυόμενοι τις συγκεκριμένες διασημότητες και τους συγκεκριμένους δισεκατομμυριούχους, οι χάκερς ζήτησαν από τους ακολούθους τους να στείλουν σε μια σειρά διευθύνσεων χρήματα σε bitcoin. Μέχρι το απόγευμα χθες είχαν γίνει 400 μεταφορές σε bitcoin συνολικής αξίας 105.190 ευρώ. Τα μισά από τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης είχαν καταθέσεις σε αμερικανικά bitcoin, το ένα τέταρτο στην Ευρώπη και το ένα τέταρτο στην Ασία, σύμφωνα με την εταιρεία Elliptic.

Ένα από τα εκατοντάδες κακόβουλα tweets.Twitter

Στον επίσημο λογαριασμό του, για παράδειγμα, ο Ίλον Μασκ εμφανιζόταν να προσφέρει τον διπλασιασμό της όποιας πληρωμής με Bitcoin εστέλνετο στην διεύθυνση του ψηφιακού του πορτοφολιού «για το επόμενο μισάωρο».

«Αισθάνομαι γενναιόδωρος εξαιτίας του κορωνοϊού», προσέθετε το tweet μαζί με έναν σύνδεσμο με μια διεύθυνση για bitcoin.

Οι μεταφορές αυτές άφησαν ένα αποτύπωμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν τους δράστες.

Στις επόμενες ώρες μετά την κυβερνοεπίθεση, κάποιοι από τους μεγαλύτερους χρήστες της πλατφόρμας εξακολουθούσαν τις προσπάθειες να πάρουν πάλι τον έλεγχο των λογαριασμών τους.

Συνολικά, οι λογαριασμοί που επλήγησαν είναι δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Πλήγμα στη φήμη του Twitter

Το πλήγμα ωστόσο για την φήμη του Twitter είναι πιθανόν σοβαρότερο. Πιο ανησυχητικό για κάποιους είναι ο χρόνος που χρειάστηκε η εταιρεία για να σταματήσει αυτά τα tweets.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Νμτίτρι Αλπέροβιτς, ο συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike, «φαίνεται ότι πρόκειται για την χειρότερη, μέχρι σήμερα, κυβερνοεπίθεση με θύμα μια μεγάλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

«Η αντίδραση του Twitter στην κυβερνοεπίθεση αυτή ήταν εντυπωσιακή. Είμαστε στη μέση της ημέρας στο Σαν Φρανσίσκο και χρειάστηκαν πέντε ώρες για να καταλάβουν το περιστατικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Trail of Bits, ο Νταν Γκουίντο.

«Είναι σαφές ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για την προστασία της», εκτίμησε από την πλευρά του ο Όρεν Φάλκοβιτς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Area 1 Security.

Μετά την επίθεση, η μετοχή του Twitter κατέγραψε πτώση περίπου 1,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ