ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Νέες προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

Κορωνοϊός – Νέες προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι
(AP Photo/Matthias Schrader)

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα νυχτερινά κέντρα, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Ο Δρ Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κορωνοϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Πάνω από 17 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Περισσότερα από 17 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά σε τρεις χώρες, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Τουλάχιστον 17.022.877 κρούσματα και 666.586 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με 4.426.982 μολύνσεις και 150.713 θανάτους.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 2.552.265 κρούσματα και 90.134 θανάτους και η Ινδία με 1.583.792 κρούσματα και 34.968 θανάτους.

Εξάλλου συνεχίζει να αυξάνει ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας, με ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέσα σε τέσσερις ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ