ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αποκαλυπτικό υλικό για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ

Νέο αποκαλυπτικό υλικό για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ
Screen Grab/YouTube

Τον τρόμο στο πρόσωπο του Τζορτζ Φλόιντ τη στιγμή που ένας αστυνομικός τον σημαδεύει με το όπλο μέσα στο αυτοκίνητό του αποτυπώνει βίντεο που ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σχετικά με τη δολοφονική σύλληψη που συγκλόνισε τις ΗΠΑ.

Τα δύο βίντεο που ήρθαν στο φως γυρίστηκαν από κάμερες σώματος των πρώην αστυνομικών Τόμας Λέιν και Αλεξάντερ Κουένγκ καθώς έφτασαν για πρώτη φορά στο ψιλικατζίδικο Cup Foods μετά από καταγγελία ότι ο Φλόιντ φέρεται να προσπάθησε να πληρώσει με πλαστό χαρτονόμισμα, στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη.

Στο πρώτο βίντεο που έφερε στο φως η Daily Mail φαίνονται οι δύο αστυνομικοί να προσπαθούν να βάλουν με τη βία τον 46χρονο άοπλο πολίτη σε ένα περιπολικό καθώς ο ίδιος αντιστέκεται.

Μάλιστα στο βίντεο ακούγεται ο Φλόιντ να ρωτάει αν οι αστυνομικοί θα τον πυροβολήσουν, ισχυριζόμενος ότι έχει κλειστοφοβία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθίσει μέσα στο αυτοκίνητο. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί τον ρωτούν αν έχει κάνει χρήση ναρκωτικών.

Το δεύτερο, το οποίο τραβήχτηκε από την κάμερα σώματος του Κουένγκ δείχνει τον αστυνομικό να ξεκινά από το κατάστημα όπου ο Φλόιντ φέρεται να προσπάθησε να πληρώσει με ψεύτικο χαρτονόμισμα μέχρι και τη στιγμή που περίμεναν το ασθενοφόρο, λίγα λεπτά μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον του που είχε ως αποτέλεσμα να του στερήσει τη ζωή.

Σημειώνεται ότι μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ο Λέιν κατηγορήθηκε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Οι πρώην συνάδελφοί του Κουένγκ και Τάο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βοήθεια και συνέργεια. Τέλος ο αστυνομικός που είχε ακινητοποιήσει τον Φλόιντ στο έδαφος, ο Ντέρεκ Σόβιν, κατηγορείται ως βασικός υπαίτιος του θανάτου του Αφροαμερικανού.

Και οι τέσσερις αστυνομικοί απολύθηκαν από το αστυνομικό Σώμα λίγο μετά το απάνθρωπο περιστατικό.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη αυτοψία ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου λόγω «ασφυξίας από παρατεταμένη πίεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ