ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν τα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή

Για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε για πολλοστή φορά «πυρά» κατά της Αθήνας ενώ παράλληλα υποστήριξε πως τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο «δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Ωστόσο υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε:

«Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. κανένας δεν μπορεί να μας πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί οτιδήποτε για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει διάλογο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο «ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά» είπε κλείνοντας ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ