ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Νέα τουρκική πρόκληση: NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο
(Ibrahim Laleli/DHA via AP)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα που σήμερα εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου -την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί στις 5:00 ενεργοποιήθηκε και η NAVTEX της Πέμπτης για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση με τα πραγματικά πυρά ενώ το μεσημέρι στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την ένταση της 21ης Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντινος Φλωρος είχε συγκαλέσει το ΣΑΓΕ ώστε να καθοριστούν και αποφασιστούν όλες οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία.

Τι αναφέρει η νέα NAVTEX

Ετοιμάζει έξοδο το Oruc Reis;

Στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, η οποία προβλέπει τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας κι Αιγύπτου, η Αθήνα δεν αποκλείει τη δημιουργία έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, υποστήριξε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών Cengiz Han και Ataman, έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των σκαφών.

Έδωσαν τελευταίο στίγμα ανοιχτά του αγκυροβολίου της Αττάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ