ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Ναβάλνι: Καμία εγκληματική ενέργεια, λέει η Ρωσία - Ανεξάρτητη έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ

Υπόθεση Ναβάλνι: Καμία εγκληματική ενέργεια, λέει η Ρωσία - Ανεξάρτητη έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Ρωσία το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας στην περίπτωση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στη Γερμανία

Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλακόλτσεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος επί του παρόντος για να υποπτευόμαστε ότι διαπράχτηκε κάποιο έγκλημα στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι σε κωματώδη κατάσταση, υποστηρίζει ότι ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ και επιθυμεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής ποινική έρευνα και διατείνεται ότι ακόμη δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

ΝΑΤΟ: Να συνεργαστεί η Ρωσία

Αντίθετα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok.

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί έχουν ακόμη και σκοτωθεί», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ