ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Λευκορωσία, Λιβύη, Ανατ. Μεσόγειος στην ατζέντα

Ξεκίνησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Λευκορωσία, Λιβύη, Ανατ. Μεσόγειος στην ατζέντα
(Olivier Hoslet, Pool via AP)

Τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της Βενεζουέλας.

Στο Συμβούλιο συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών στο twitter ανέβασε φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ με ομολόγους του, καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σε πρόγευμα εργασίας με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «η Λευκορωσία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, η Λιβύη επίσης, αλλά και η σχέση μας με την Αφρικανική Ένωση και την Αφρική γενικότερα».

Σχετικά με τη Λευκορωσία, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του «διότι η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει με τη συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε το λαό της Λευκορωσίας».

Την ίδια ώρα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση στη Λιβύη, «έπειτα από πολλούς μήνες», όπως είπε.

«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η αντίδραση της ΕΕ στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντιδράσεις μας στη καταπάτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής δε μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να είναι σταθερή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στη διπλωματία, είμαι εδώ, είμαι έτοιμος για την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης στην οποία καταλήξαμε στο Γκίμνιχ».

Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται περίπου στις 15.30 (τοπική ώρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ