ΚΟΣΜΟΣ

Μνήμες από τη σφαγή στο Charlie Hebdo ξύπνησε η νέα επίθεση στο Παρίσι

Μνήμες από τη σφαγή στο Charlie Hebdo ξύπνησε η νέα επίθεση στο Παρίσι
CNN GREECE

Η επίθεση το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Nicolas Appert, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, ξύπνησε μνήμες από τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξτρεμιστές ισλαμιστές σκότωσαν 12 ανθρώπους με αφορμή τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό.

Από τnν επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή του Παρισιού, από τους δύο υπόπτους που έχουν συλληφθεί ο ένας είναι Πακιστανός και ο άλλος Αλγερινός.

«Σκέφτηκα: ξανάρχισε», είπε η Σαντάλ, μια κάτοικος της περιοχής, όπου οι πληγές από την επίθεση του 2015 δεν έχουν κλείσει ακόμη. Η γυναίκα επιδιόρθωνε μια διαρροή στο σπίτι της, κοντά στη λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, όταν άκουσε «να ουρλιάζουν οι σειρήνες».

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι ξανάρχισε. Γύρισα πέντε χρόνια πίσω», στις 7 Ιανουαρίου 2015. «Οι μνήμες επανέρχονται στην επιφάνεια. Ανάμεσα σ’ αυτό και στον κορωνοϊό, ζούμε στιγμές πραγματικά διόλου ωραίες», πρόσθεσε η Σαντάλ που είπε ότι αφότου ξεκίνησε η δίκη 14 προσώπων για την υπόθεση του Charlie Hebdo, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε ένα προαίσθημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε.

Για την Ντενίζ Αμόν, συνταξιούχο που ζει επίσης πολλά χρόνια σε αυτή τη συνοικία, οι μνήμες επανήλθαν αλλά «δεν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν ήταν τόσο άσχημο». Ωστόσο «σκέφτεσαι ότι βγαίνοντας έξω μπορεί πάντα να σου συμβεί κάτι», πρόσθεσε.

«Η συνοικία έχει ακόμη πληγές. Το να ξαναζούμε τέτοια πράγματα, εν μέσω της δίκης, είναι άσχημο», σχολίασε ο Φρεντ Ρολάτ.

Το μυαλό του πήγε αμέσως στην κόρη του, τη Μαργκό, που βρισκόταν στο σχολείο Αν Φρανκ, σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης. Ο δήμος του Παρισιού τον ενημέρωσε μέσω γραπτού μηνύματος ότι, όπως και οι άλλοι μαθητές, θα παρέμενε σε αποκλεισμό μέσα στο σχολείο.

«Μας είπαν ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με κάποιους ανθρώπους που κρατούσαν μαχαίρι και να μείνουμε στην αυλή», αφηγήθηκε η Μαργκό. Μόλις έληξε ο αποκλεισμός, ο Φρεντ έτρεξε στο σχολείο για να την βρει.

«Αισθάνομαι σαν να ξαναζώ μια φρίκη. Αυτός ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Μετά την επίθεση του 2015 το Charlie Hebdo μετακόμισε σε μυστική τοποθεσία. Ένας δημοσιογράφος του είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.

Αποκλειστικές εικόνες του CNN Greece:

Το χρονικό της νέας επίθεσης στο Παρίσι

Επίθεση με μαχαίρι, που άφησε πίσω της τέσσερις τραυματίες - δύο εκ των οποίων σοβαρά - πραγματοποιήθηκε κοντά στα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, στην οποία φέρεται να ενεπλάκησαν δύο άτομα.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρώτος δράστης συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, κοντά στην πλατεία Βαστίλης. Ο άνδρας αυτός είχε αίμα στα ρούχα του, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα.

Λίγη ώρα αργότερα η γαλλική αστυνομία προχώρησε και σε δεύτερη σύλληψη.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το όπλο της επίθεσης, το οποίο περιγράφεται είτε ως ματσέτα είτε ως μπαλτάς, στο σημείο όπου σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό.

Σύμφωνα με το France 24, στο ύποπτο πακέτο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, δεν ανιχνεύθηκαν εκρηκτικές ύλες. Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι ανακριτικές Αρχές του Παρισιού έδωσαν εντολή για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Η οδός Nicolas Appert αλλά και όλη η περιοχή στη γειτονιά αυτή του ανατολικού Παρισιού, κοντά στο σταθμό Μετρό Richard Lenoir, αποκλείστηκαν.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Προς το παρόν δεν διευκρινίζεται ποια ήταν τα κίνητρα των δραστών, ούτε αν η επίθεση συνδέεται με το περιοδικό, το οποίο μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του 2015, μετακόμισε σε άλλα γραφεία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη του περιστατικού στα Ηλύσια Πεδία.

Ο δήμαρχος του Παρισιού, Άριελ Βέιλ, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή χιλιάδες μαθητές να παραμείνουν στα σχολεία τους, μέχρι να λήξει το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό πραγματοποιείται την ώρα που η δίκη για την επίθεση στις 7 Ιανουαρίου 2015, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό είχε γίνει και πάλι στόχος απειλών, καθώς την παραμονή της έναρξης της δίκης, αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών.

7 Ιανουαρίου 2015 - Charlie Hebdo: Η επίθεση που «πλήγωσε» την Ευρώπη και τον Τύπο

Στις 11:30 τοπική ώρα την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, ένα μαύρο Citroen C3 παρκάρει κοντά στο κτήριο του Charlie Hebdo στην οδό Nicolas-Appert. Δύο ένοπλοι μασκοφόροι, ντυμένοι στα μαύρα και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ πλησιάζουν τα γραφεία.

Αρχικά εισβάλλουν στο κτίριο της οδού με αριθμό 6, εωσότου αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε λάθος διεύθυνση. Τελικώς, εισέρχονται στο κτίριο της οδού με αριθμό 10, όπου στο δεύτερο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού.

Στο εσωτερικό των γραφείων οι 2 δράστες -τα αδέλφια Cherif και Said Kouachi- ζητούν να μάθουν από το προσωπικό συντήρησης στη ρεσεψιόν, την ακριβή τοποθεσία των γραφείων του περιοδικού και στη συνεχεία εκτελούν τον επιστάτη Frederic Boisseau.

Η σκιτσογράφος του περιοδικού, Corinne Rey, που μόλις έχει επιστρέψει στο κτήριο, αναγκάζεται υπό την απειλή των όπλων να πληκτρολογήσει τον κωδικό ασφαλείας για την είσοδο στα γραφεία, την ώρα που εξελισσόταν η εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας σύνταξης.

Οι 2 άνδρες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν τον αστυνομικό-σωματοφύλακα του Διευθυντή Σύνταξης, Franck Brinsolaro, αφού πρώτα έχουν ζητήσει να μάθουν ονομαστικά ποια είναι η συντάκτρια Stephane Charbonnier, γνωστή ως Charb, και άλλοι 4 σκιτσογράφοι τους οποίους και εκτελούν, μαζί με άλλους 3 εργαζομένους κι έναν επισκέπτη που παρίσταται στη συνεδρίαση.

Μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν «Εκδικηθήκαμε για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ» και «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ