ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΣ: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας

Γάλλος ΥΠΕΣ: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας
AP Photo / Lewis Joly

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας», δύο ημέρες μετά την επίθεση με μπαλτά μπροστά στα παλιά γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό δύο ανθρώπων.

«Ο υπουργός Εσωτερικών είναι εδώ για να υπενθυμίζει την πραγματικότητα στους Γάλλους. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας και ίσως να τον έχουμε βάλει συλλογικά λίγο πίσω μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη συναγωγή της Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, κοντά στο Παρίσι, για την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ.

Ο Ζεράλ Νταρμανέν υπενθύμισε πως «32 επιθέσεις» έχουν αποτραπεί εδώ και τρία χρόνια στη Γαλλία.

«Είναι σχεδόν μία τον μήνα», επέμεινε.

Αποκλειστικές εικόνες του CNN Greece:

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού να ενισχύσει την ασφάλεια αριθμού χώρων, περιλαμβανομένων χώρων που μπορεί να είναι συμβολικοί», όπως τα παλιά γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.

«Οι εβραίοι είναι ιδιαίτερα ο στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων», πρόσθεσε μιλώντας για «774 σημεία (σχολεία, συναγωγές) που προστατεύονται», ενώ περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί σήμερα για το Γιομ Κιπούρ.

Ο κύριος ύποπτος για την επίθεση που σημειώθηκε μπροστά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo «ομολόγησε την πράξη του» χθες, Σάββατο, παραδεχόμενος πως στόχος του ήταν η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, η οποία πρόσφατα αναδημοσίευσε γελοιογραφίες με τον προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο άνδρας αυτός, που έχει γεννηθεί στο Πακιστάν, πίστευε πως τα γραφεία που έβαλε στόχο εξακολουθούσαν να είναι τα γραφεία της Charlie Hebdo, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σύνταξη της Charlie Hebdo, η οποία μετακόμισε πριν από τέσσερα χρόνια σ' έναν χώρο που τηρείται μυστικός, αποτέλεσε αντικείμενο νέων απειλών αφότου η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε εκ νέου στις 2 Σεπτεμβρίου γελοιογραφίες του Μωάμεθ με την ευκαιρία της έναρξης της δίκης συνεργών των δραστών της αιματηρής επίθεσης το 2015 εναντίον της συντακτικής ομάδας της.

Το χρονικό της νέας επίθεσης στο Παρίσι

Επίθεση με μαχαίρι, που άφησε πίσω της τέσσερις τραυματίες - δύο εκ των οποίων σοβαρά - πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, στην οποία φέρεται να ενεπλάκησαν δύο άτομα.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρώτος δράστης συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, κοντά στην πλατεία Βαστίλης. Ο άνδρας αυτός είχε αίμα στα ρούχα του, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα.

Λίγη ώρα αργότερα η γαλλική αστυνομία προχώρησε και σε δεύτερη σύλληψη.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το όπλο της επίθεσης, το οποίο περιγράφεται είτε ως ματσέτα είτε ως μπαλτάς, στο σημείο όπου σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό.

Σύμφωνα με το France 24, στο ύποπτο πακέτο που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, δεν ανιχνεύθηκαν εκρηκτικές ύλες. Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι ανακριτικές Αρχές του Παρισιού έδωσαν εντολή για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση.

Εξάλλου, το βράδυ της ίδιας ημέρας συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Η οδός Nicolas Appert αλλά και όλη η περιοχή στη γειτονιά αυτή του ανατολικού Παρισιού, κοντά στο σταθμό Μετρό Richard Lenoir, αποκλείστηκαν.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη του περιστατικού στα Ηλύσια Πεδία.

Ο δήμαρχος του Παρισιού, Άριελ Βέιλ, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή χιλιάδες μαθητές να παραμείνουν στα σχολεία τους, μέχρι να λήξει το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό πραγματοποιείται την ώρα που η δίκη για την επίθεση στις 7 Ιανουαρίου 2015, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό είχε γίνει και πάλι στόχος απειλών, καθώς την παραμονή της έναρξης της δίκης, αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών.

7 Ιανουαρίου 2015 - Charlie Hebdo: Η επίθεση που «πλήγωσε» την Ευρώπη και τον Τύπο

Στις 11:30 τοπική ώρα την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, ένα μαύρο Citroen C3 παρκάρει κοντά στο κτήριο του Charlie Hebdo στην οδό Nicolas-Appert. Δύο ένοπλοι μασκοφόροι, ντυμένοι στα μαύρα και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ πλησιάζουν τα γραφεία.

Αρχικά εισβάλλουν στο κτίριο της οδού με αριθμό 6, εωσότου αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε λάθος διεύθυνση. Τελικώς, εισέρχονται στο κτίριο της οδού με αριθμό 10, όπου στο δεύτερο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού.

Στο εσωτερικό των γραφείων οι 2 δράστες -τα αδέλφια Cherif και Said Kouachi- ζητούν να μάθουν από το προσωπικό συντήρησης στη ρεσεψιόν, την ακριβή τοποθεσία των γραφείων του περιοδικού και στη συνεχεία εκτελούν τον επιστάτη Frederic Boisseau.

Η σκιτσογράφος του περιοδικού, Corinne Rey, που μόλις έχει επιστρέψει στο κτήριο, αναγκάζεται υπό την απειλή των όπλων να πληκτρολογήσει τον κωδικό ασφαλείας για την είσοδο στα γραφεία, την ώρα που εξελισσόταν η εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας σύνταξης.

Οι 2 άνδρες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν τον αστυνομικό-σωματοφύλακα του Διευθυντή Σύνταξης, Franck Brinsolaro, αφού πρώτα έχουν ζητήσει να μάθουν ονομαστικά ποια είναι η συντάκτρια Stephane Charbonnier, γνωστή ως Charb, και άλλοι 4 σκιτσογράφοι τους οποίους και εκτελούν, μαζί με άλλους 3 εργαζομένους κι έναν επισκέπτη που παρίσταται στη συνεδρίαση.

Μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν «Εκδικηθήκαμε για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ» και «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ