ΚΟΣΜΟΣ

Μια προεκλογική εκστρατεία στον «αέρα»: Ο δισταγμός Τραμπ και η «επιχείρηση νοσοκομείο»

Μια προεκλογική εκστρατεία στον «αέρα»: Ο δισταγμός Τραμπ και η «επιχείρηση νοσοκομείο»
AP Photo/Jacquelyn Martin

Τις τελευταίες στιγμές του Ντόναλντ Τραμπ πριν αποχωρήσει για το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο εξακολουθεί να νοσηλεύεται από την Παρασκευή μετά τη θετική του διάγνωση στον κορωνοϊό, αποκαλύπτουν ανώτατες πηγές της αμερικανικής διοίκησης στο CNNi

Το Marine One βρισκόταν ήδη με αναμμένη τη μηχανή στον προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου όταν οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου μέσα στο κτήριο έκαναν μία τελευταία προσπάθεια να τον πείσουν να επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο.

Είχαν περάσει αρκετές ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, ωστόσο ήταν διστακτικός στο να πάει στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνουν στο CNNi πολλές διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν τι συνέβη εκείνη τη μέρα.

Αν και είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα και βρισκόταν υπό πειραματική φαρμακευτική αγωγή, δεν ήθελε να «νοσηλευτεί», όπως έλεγε.

Γνωρίζοντας τη διστακτικότητά του εμφανιστεί σοβαρά άρρωστος ή να αποκαλύψει τη σοβαρή φύση της ασθένειάς του, το προεδρικό περιβάλλον πασχίζει τώρα να μεταφέρει μια καθησυχαστική εικόνα αναφορικά με την υγεία του προέδρου, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών.

Την Παρασκευή ωστόσο, η επιστημονική ομάδα ανησυχούσε για τα ζωτικά του όργανα εκτιμώντας ότι θα ήταν σε θέση να παρακολουθεί την αντίδρασή του οργανισμού του με τη βοήθεια των δομών που προσφέρει το στρατιωτικό ιατρικό κέντρο του Ουόλτερ Ριντ.

Γι’ αυτό και μετέφερε στον πρόεδρο ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος γι’ αυτόν σε περίπτωση που η κατάστασή του επιδεινωνόταν.

«Ο Λευκός Οίκος είναι πλήρως δεσμευμένος στο να παρέχει διάφανη και τακτική ενημέρωση για την κατάσταση και την ανάρρωση του προέδρου», δήλωσε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντέρι.

Η απόφαση που πάρθηκε από τους ανώτερους αξιωματούχους ήταν η αναχώρηση του Τραμπ να γίνει μετά το κλείσιμο των αγορών προκειμένου να αποφευχθεί μία βέβαια χρηματιστηριακή αναταραχή, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση των γεγονότων.

Στην πιο έντονη στιγμή της προεδρίας του Τραμπ – ή οποιασδήποτε άλλης προεδρίας εδώ και δεκαετίες- ο Λευκός Οίκος είναι αντιμέτωπος με μια κρίση αξιοπιστίας με δραματικές επιπτώσεις στην πίστη των Αμερικανών απέναντι στην κυβέρνηση και την ηγεσία της.

Μέσα στα διαμερίσματα του Λευκού Οίκου, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του Τραμπ προκαλεί ανησυχία καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η εικασία και ο πανικός θα καλύψουν το κενό, αναφέρουν πηγές.

Ακόμη και το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα που ο πρόεδρος μεταφερόταν με το προεδρικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη –μεταξύ αυτών δύο ανώτεροι Ρεπουμπλικανοί και ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης- δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση, αποκαλύπτει το CNNi επικαλούμενο πηγές.

Ως αποτέλεσμα, ενημερώνονταν μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές.

Μία πηγή μάλιστα είπε στην Washington Post ότι «ο κόσμος έχει χάσει το μυαλό του», θεωρώντας ότι, μετά τη θετική διάγνωση του προέδρου, κανείς δεν είναι ασφαλής.

Μία εκστρατεία «στον αέρα»

Μία ακόμη έντονη πηγή ανησυχίας για τον Τραμπ, εκτός από τον αντίκτυπο που θα έχει η είδηση της ασθένειάς του, ήταν η πορεία της προεκλογικής καμπάνιας, δεδομένου ότι και ο υπεύθυνος της εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας του, ο Στέπιεν παραχώρησε τα ηνία στον αναπληρωτή του, Τζάστιν Κλαρκ.

Ωστόσο, χωρίς τον υπεύθυνο εκστρατείας αλλά και τον ίδιο τον προεδρικό υποψήφιο, ελάχιστα μπορεί να πει κανείς για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της προεκλογικής μάχης.

Μία από τις τελευταίες τους ενέργειες, πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ήταν να μαγνητοσκοπήσει ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων από το Διπλωματικό Δωμάτιο. Εκεί εμφανίστηκε κουρασμένος και χλωμός, ωστόσο επέμεινε ότι τα πήγαινε «πολύ καλά».

Με τη στήριξη των συμβούλων του, ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι αν πήγαινε στο νοσοκομείο, ήθελε να φανεί να περπατάει μόνος του μέχρι το ελικόπτερό του προκειμένου να δείξει ότι είναι ακόμη λειτουργικός και ικανός να ηγείται της κυβέρνησης, ανέφερε στο CNNi διοικητικός αξιωματούχος.

Την Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ παρουσίασε πυρετό. Αργότερα την ίδια ημέρα, πηγές είπαν ότι ο Τραμπ δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Ωστόσο ο επικεφαλής ιατρός του, Σον Κόνλεϊ αρνήθηκε επανειλημμένα να πει αν ο Τραμπ είχε λάβει θεραπεία με οξυγόνο οποιαδήποτε στιγμή, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι δεν του χορηγήθηκε το Σάββατο ή την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Σε καμία περίπτωση οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν δημόσια τι δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος στο νοσοκομείο το Σάββατο το απόγευμα: ότι η κατάσταση του Τραμπ ήταν «ανησυχητική».

Αντίθετα επέμεναν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταβιβαστούν οι εξουσίες από τον πρόεδρο Τραμπ στον αντιπόεδρο Πενς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο δρόμο του Λευκού Οίκου, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους επέμεινε ότι ήταν σίγουρος ότι ο Τραμπ θα έχει μια «πολύ γρήγορη ανάρρωση» και ότι «θα παραμείνει στη δουλειά».

Φαινόταν επίσης να γνωρίζει ότι ο ίδιος ο Τραμπ παρακολουθεί στενά πώς μεταφέρεται η κατάσταση της υγείας του στα μέσα ενημέρωσης.

«Βρίσκεται στο κτήριο τώρα, και πιθανότατα ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις», λέει ο Μίντοους.

Advisers made last-minute push to get reluctant Trump to Walter Reed, by Kevin Liptak and Kaitlan Collins, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ