ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η ανακοίνωση Ερντογάν για την Αμμόχωστο θα αυξήσει τις εντάσεις

Μπορέλ: Η ανακοίνωση Ερντογάν για την Αμμόχωστο θα αυξήσει τις εντάσεις
Olivier Hoslet, Pool via AP

Για την ανακοίνωση Ερντογάν για την Αμμόχωστο μίλησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο «δεν βοηθά», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

O Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ενώ επιδόθηκε σε νέες επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα, ναρκοθετώντας έτσι τη διαδικασία έναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, θέτοντας ως ορόσημο τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Η ενέργεια Ερντογάν στρεφόταν βέβαια κυρίως στο… εσωτερικό κοινό: λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος θέλησε να παρέμβει υπέρ του εκλεκτού του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, στήνοντας ένα προεκλογικό σόου με φόντο την Αμμόχωστο και με την ελπίδα να ανατραπούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση προκάλεσε έκρηξη οργής στα κατεχόμενα και ως πρώτο «θύμα» καταγράφεται η λεγόμενη «κυβέρνηση» συνασπισμού, η οποία διαλύεται με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (Halkini Parisi) του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την πόλωση, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού νέα «κυβέρνησης» με επικεφαλής το UBP του «πρωθυπουργού» και υποψήφιου «προέδρου» Ερσίν Τατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ