ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί για την πρόωρη ψηφοφορία

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί για την πρόωρη ψηφοφορία
(AP Photo/Ron Harris)

Οι κάλπες στις πολιτείες των ΗΠΑ άνοιξαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, υπομένοντας τεράστιες αναμονές και άλλες δυσλειτουργίες, συρρέουν ήδη στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν νωρίτερα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εν μέσω πανδημίας.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στα κέντρα πρόωρης ψηφοφορίας στη Τζόρτζια και το Τέξας, ενώ την ίδια ώρα πολλοί ψηφοφόροι επωφελούνται από ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν ψηφοφόρους, που σε πολλές περιπτώσεις περίμεναν μέχρι και οκτώ ώρες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη Τζόρτζια.

Περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στις γενικές εκλογές, σύμφωνα με μια ανάλυση των πληροφοριών ψηφοφορίας σε 41 πολιτείες από το CNNi, την Edison Research και το Catalist. Και περισσότερα από έξι εκατομμύρια από αυτά τα ψηφοδέλτια προέρχονται από τις 16 πολιτείες που χαρακτηρίζονται ως πιο ανταγωνιστικές από το CNNi σε αυτόν τον κύκλο.

Το 2016, περίπου 130 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν στις εκλογές και η προσέλευση αναμένεται να είναι υψηλή αυτή τη φορά.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί προτιμούν να ψηφίζουν νωρίς ή ταχυδρομικώς και οι Ρεπουμπλικάνοι, ίσως εν μέρει λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων του Τραμπ κατά της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου, είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο την ημέρα των εκλογών.

Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες περιστάσεις που μπορούν να φανταστούν, δεδομένης της υγειονομικής κρίσης. Η εμπιστοσύνη στις εκλογές αμφισβητείται επίσης από δικαστικές μάχες σε ορισμένες πολιτείες, που προκύπτουν από προφανείς προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να περιπλέξει την πρόωρη ψηφοφορία που προτιμούν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι.

Υπάρχουν επίσης και κάποια προβλήματα στις υποδομές – για παράδειγμα η πύλη εγγραφής στη Βιρτζίνια κατέρρευσε την Τρίτη, την τελευταία ημέρα που οι πολίτες μπορούσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Και τα δύο κόμματα προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν νωρίς, δεδομένου ότι τα πλήθη σε χώρους ψηφοφορίας την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμόρφωσαν αυτές τις εκλογές.

Μέχρι το μεσημέρι την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας την Τρίτη στο Τέξας, 50.000 ψήφοι είχαν ήδη καταχωρηθεί σε 122 τοποθεσίες πρώιμης ψηφοφορίας στην κομητεία Harris, η οποία περιλαμβάνει την πόλη του Χιούστον. Περισσότερες από 20.000 ψήφοι καταχωρήθηκαν στην κομητεία Tarrant, η οποία περιλαμβάνει το Fort Worth, σύμφωνα με αξιωματούχους της κομητείας.

Στη Τζόρτζια, μια πολιτεία παραδοσιακά Ρεπουμπλικανών, στην οποία ο Μπάιντεν «πολιορκεί», ορισμένοι ψηφοφόροι στήθηκαν στην ουρά για έως και οκτώ ώρες την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας τη Δευτέρα. Συνολικά 126.000 πρόωρες ψήφοι καταχωρήθηκαν μόνο τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι μεγάλες ουρές δεν ήταν η μόνη ενόχληση.

Τα τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ψηφοφορία σε έναν ιστότοπο στην Ατλάντα, αυξάνοντας τις εντάσεις σε μια πολιτεία που πλήττεται από κατηγορίες για απόπειρες να καταστήσει δύσκολο για τους ψηφοφόρους, ιδίως τους Αφροαμερικανούς, να ψηφίσουν.

Απόφαση του εφετείου στο Τέξας το βράδυ της Δευτέρας επικύρωσε την οδηγία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ που επιτρέπει μόνο μία κάλπη ανά κομητεία. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι Τεξανοί θα πρέπει να οδηγήσουν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε να ψηφίσουν.

Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι της Καλιφόρνια προσπάθησαν να αναγκάσουν τους Ρεπουμπλικάνους να αφαιρέσουν ανεπίσημες κάλπες, οι οποίες δεν έφεραν την ασφάλεια και την αλυσίδα φύλαξης που απαιτούνται για τις επίσημες κάλπες.

Και ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την προσπάθεια της Φλόριντα να παρατείνει τη δική της προθεσμία εγγραφής ψηφοφόρων.

Determined voters endure long lines to cast early ballots in historic election, Analysis by Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ