ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι – Γάλλος υπουργός Παιδείας: «Η Δημοκρατία δέχτηκε επίθεση»

Επίθεση Παρίσι – Γάλλος υπουργός Παιδείας: «Η Δημοκρατία δέχτηκε επίθεση»
AP Photo / Philippe Lopez via AFP POOL

Με ανάρτηση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, o υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν – Μισέλ Μπλανκέ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη «θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», αναφερόμενος στη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν του Παρισιού, με θύμα έναν Γάλλο καθηγητή, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο ένοπλο.

«Απόψε, είναι η Δημοκρατία που δέχτηκε επίθεση με την άνανδρη δολοφονία ενός από τους υπηρέτες της, ενός καθηγητή», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Μπλανκέ στο twitter.

«Απόψε η σκέψη μου είναι σε εκείνον και την οικογένειά του. Η ενότητα και η σταθερότητά μας αποτελούν τις μόνες απαντήσεις απέναντι στη θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Θα το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Λίγο αργότερα, με νέο tweet του ο κ. Μπλανκέ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί το Σάββατο εκπροσώπους του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, όπου δίδασκε ο καθηγητής, καθώς επίσης και γονείς μαθητών.

«Θα απευθυνθώ μέσω βίντεο σε όλους τους καθηγητές, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις οικογένειες. Για μια αντίδραση απόλυτης αλληλεγγύης και σωφροσύνης στο θεσμό μας εν συνόλω. Η Δημοκρατία δεν παραδίδεται», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Επίθεση Παρίσι: Ποιος ήταν ο δράστης που αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή

Στον τόπο του εγκλήματος ο Εμανουέλ Μακρόν

Στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν έφτασε λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το φρικτό έγκλημα με θύμα τον Γάλλο καθηγητή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, o κ. Μακρόν συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στο χώρο διαχείρισης κρίσεων που έχει στηθεί από τις Αρχές στη ανοικτή πλατεία Μποβό.

Λίγο μετά τις 21:30 ο κ. Μακρόν αποχώρησε απο την πλατεία Μποβό.

Το προφίλ του θύματος

«Ο καθηγητής που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και αποκεφαλίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε προάστιο του Παρισιού είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, αφού τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης αποκεφάλισε το θύμα του, κάτι που είχε διαψεύσει αρχικά η αστυνομία, και ότι στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Το θύμα ήταν καθηγητής ιστορίας σε ένα κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν (Yvelines).

Τον περασμένο μήνα, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλτά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Σε αυτά τα γραφεία, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους, επειδή το περιοδικό δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ