ΚΟΣΜΟΣ

«Έτσι είναι η Ισλανδία»: Όταν ένας σεισμός… διέκοψε συνέντευξη της πρωθυπουργού

«Έτσι είναι η Ισλανδία»: Όταν ένας σεισμός… διέκοψε συνέντευξη της πρωθυπουργού
AP Photo/Michael Sohn, file

Με χαρακτηριστική ψυχραιμία αντιμετώπισε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας τη διακοπή που δέχτηκε όταν, την ώρα που έδινε συνέντευξη, σημειώθηκε σεισμός.

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ συζητούσε για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό της χώρας της με δημοσιογράφο της Washington Post όταν το σπίτι της άρχισε να δονείται.

«Ω, θεέ μου, γίνεται σεισμός», ακούγεται να λέει. «Με συγχωρείτε, γίνεται σεισμός αυτή ακριβώς τη στιγμή», ενημερώνει τον συνομιλητή της.

Παρά το αρχικό της σάστισμα, η Γιακομπσντότιρ κατάφερε να ανακτήσει γρήγορα την αυτοκυριαρχία της και χαμογελώντας είπε: «Λοιπόν, αυτή είναι η Ισλανδία» και συνέχισε να απαντά στην ερώτηση που της είχε απευθύνει ο συνομιλητής της.

«Είμαι πολύ καλά, το σπίτι είναι γερό, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε αργότερα.

Η Γιακομπσντότιρ είναι πρωθυπουργός της Ισλανδίας από το 2017.

Ο σεισμός που διέκοψε προσωρινά τη 44χρονη πρωθυπουργό δεν ήταν αμελητέος.

Είχε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Hafnarfjordur, κοντά στην πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ.

Μετά το σεισμό έγιναν αναφορές για υλικές ζημιές στην πρωτεύουσα.

Οι σεισμοί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ισλανδία, όπου «φιλοξενούνται» δεκάδες ηφαίστεια.

Η Γιακομπσντότιρ δεν είναι η πρώτη πρωθυπουργός στον κόσμο που «διακόπτεται» από κάποια σεισμική δόνηση φέτος.

Τον Μάιο την ώρα που η επανεκλεγείσα σήμερα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωνε την άρση των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας, μια σεισμική δόνηση 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Καθώς η κάμερα που κατέγραφε την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό… πηγαινοερχόταν, η χαμογελαστή Άρντερν περιορίστηκε να πει: «Απλώς έχουμε έναν μικρό σεισμό, πρόκειται για ένα αξιοπρεπές ταρακούνημα».

'Well, this is Iceland': Earthquake interrupts Prime Minister's interview, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ