ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή πλήρωσε μαθητές για να τον αναγνωρίσουν

Γαλλία: Ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή πλήρωσε μαθητές για να τον αναγνωρίσουν
AP Photo/Lewis Joly

Ο 18χρονος Τσετσένος, που αποκεφάλισε έναν Γάλλο καθηγητή επειδή έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, είχε πληρώσει μαθητές για να τον αναγνωρίσουν μπροστά από το σχολείο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Ζαν Φρανσουά Ρικάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επτά πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή για «συνέργεια σε δολοφονία τρομοκρατικής φύσης».

Δύο ανήλικοι ηλικίας 14 και 15 ετών βρίσκονται μεταξύ των επτά αυτών προσώπων. Κατηγορούνται ότι υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη, μπροστά από το σχολείο με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό, εξήγησε ο Ζαν Φρανσουά Ρικάρ.

«Κατά την άφιξή του έξω από το σχολείο γύρω στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ προσπαθούσε να αναγνωρίσει το θύμα του και πλησίασε έναν μαθητή δίνοντάς του 300-350 ευρώ», περιέγραψε ο Ρικάρ.

Δύο μαθητές του περιέγραψαν την εξωτερική εμφάνιση του θύματος και παρέμειναν στο πλευρό του. Λίγο πριν τις 17.00 (18.00 ώρα Ελλάδος), «αρκετοί έφηβοι που σχετίζονταν με τους πρώτους υπέδειξαν στον δράστη τον Σαμιέλ Πατί, τη στιγμή που εκείνος έβγαινε από το σχολείο», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Λίγο αφότου «έδωσε το υπόλοιπο του ποσού» που είχε υποσχεθεί στον μαθητή, ο δολοφόνος πήρε από πίσω τον καθηγητή.

Όπως εξήγησε ο εισαγγελέας, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ είπε στους δύο πρώτους μαθητές ότι ήθελε να «ταπεινώσει και να χτυπήσει» τον Σαμιέλ Πατί και να «τον αναγκάσει να ζητήσει συγγνώμη», επειδή έδειξε τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Μεταξύ των υπόλοιπων προσώπων που οδηγήθηκαν ενώπιον ενός δικαστή αντιτρομοκρατίας, βρίσκονται ο πατέρας μιας μαθήτριας, ο Μπραχίμ Σ. και ένας ισλαμιστής, ο Αμπντελακίμ Σεφριουί, που είχε «κατονομάσει τον καθηγητή ως στόχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Μπραχίμ Σ. είχε αναρτήσει πολλά βίντεο στα οποία «διατύπωνε απειλές» εναντίον του Σαμιέλ Πατί, σχετικά με το μάθημα που έκανε για την ελευθερία της έκφρασης, το οποίο παρακολούθησε, όπως ισχυριζόταν, η κόρη του.

Το κορίτσι ανήκει στην τάξη όπου ο καθηγητής παρέδωσε το συγκεκριμένο μάθημα περί ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, την ημέρα εκείνη, 6η Οκτωβρίου, απουσίαζε, διότι ήταν άρρωστο.

Το μήνυμα του δράστη στα social media

Ο δολοφόνος του Σαμιέλ Πατί, φέρεται να έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στη ρωσική γλώσσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ανήρτησε τη φωτογραφία του θύματός του, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Σε αυτό το μήνυμα, τη γνησιότητα του οποίου έχει εξακριβώσει αυτή η πηγή και το οποίο έχει περιέλθει στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, ένας Τσετσένος που γεννήθηκε στη Μόσχα, λέει στα ρώσικα ότι «πήρε εκδίκηση για τον προφήτη», κατηγορώντας τον καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας ότι τον «παρουσίασε με προσβλητικό τρόπο».

«Αδελφοί, προσευχηθείτε προκειμένου ο Αλλάχ να με δεχθεί ως μάρτυρα», λέει, επίσης, σύμφωνα με τη μετάφραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεία δύο tweet του Ανζόροφ.

Υπό αστυνομική προστασία τεμένη μετά από απειλές

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι ζήτησε από τις τοπικές αρχές να θέσουν τα τεμένη στις πόλεις Μπορντό και Μπεζιέ στη νοτιοδυτική Γαλλία υπό αστυνομική προστασία έπειτα από απειλές ή πράξεις βίας.

«Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες στο έδαφος της Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός France bleu ανέφερε στον ιστότοπό του αργά χθες πως ηγέτες του τεμένους Αρ-Ράχμα στην Μπεζιέ υπέβαλαν καταγγελία στην αστυνομία έπειτα από μηνύματα μίσους στο Facebook, περιλαμβανομένου και ενός καλέσματος για πυρπόληση του τεμένους.

Οι απειλές διατυπώθηκαν μερικές ημέρες αφότου έφηβος τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Ιστορίας.

Ο France bleu μετέδωσε ένα μήνυμα στο Facebook, το οποίο έχει στο μεταξύ διαγραφεί, που καλούσε να πυρποληθεί το τέμενος στην Μπεζιέ ως φόρος τιμής στον δολοφονηθέντα εκπαιδευτικό.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πως η Γαλλία χρειάζεται έναν νόμο που θα τιμωρεί τη διακινδύνευση της ζωής των άλλων μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως η Γαλλία θα απαγορεύσει μια ισλαμιστική οργάνωση που πήρε τον όνομά της από τον αποθανόντα σεϊχη Γιασίνμ, στο πλαίσιο της καταστολής μαχητών μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας στις 16 Οκτωβρίου.

«Είναι μια μάχη για την ασφάλεια, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση», είπε ο Ατάλ.

Η απαγορευμένη οργάνωση πήρε το όνομά της από τον σεΐχη Γιασίν, έναν Παλαιστίνιο μουσουλμάνο ηγέτη και συνιδρυτή του κινήματος Χαμάς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004. Η Χαμάς αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με τη γαλλική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ