ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η «μάχη» της Γερουσίας – Οι «ευάλωτοι», τα προγνωστικά και η ανατροπή

Εκλογές ΗΠΑ: Η «μάχη» της Γερουσίας – Οι «ευάλωτοι», τα προγνωστικά και η ανατροπή
(AP Photo/Mark Tenally)

Για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, το μεγάλο «ντέρμπι» της 3ης Νοεμβρίου είναι η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει, όμως, μια «μάχη» πίσω από τα χαρακώματα που αντίστοιχα σημαντική για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ: αυτή για τη Γερουσία.

Γιατί δεν έχει σημασία εάν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει τον Μπάιντεν -ή αντίστροφα- εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί αντίστοιχα δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Αυτή τη στιγμή, το… πάνω χέρι στη Γερουσία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, με 53 έναντι 47 εδρών.

Σε περίπτωση που η ισορροπία αυτή δεν αλλάξει, τότε ακόμη και να εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να περάσει από τη Γερουσία νομοσχέδια για σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα δημόσια υγεία, μετανάστευση ή κλιματική αλλαγή.

Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, καθώς έχουν πολύ «δυνατούς» υποψήφιους στις πολιτείες της Αριζόνα και του Κολοράντο.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αλαμπάμα μοιάζει να είναι «ευάλωτος» και να υπάρχει περίπτωση να χάσει την έδρα του.

Ο αριθμός των εδρών που χρειάζονται οι δημοκρατικοί για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία εξαρτάται και από το ποιος υποψήφιος θα μπει στον Λευκό Οίκο, καθώς οποιαδήποτε ισοπαλία 50-50 «σπάει» με τον αντιπρόεδρο.

(AP Photo/Jeff Chiu)

Έτσι, σε περίπτωση που νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο Μπάιντεν, τότε χρειάζονται τρεις νέες έδρες για να «κερδίσουν» τη Γερουσία.

Σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ, χρειάζονται τέσσερις.

Η «μάχη» της Γερουσίας

Στις φετινές εκλογές για τη Γερουσία οι υποψήφιοι διεκδικούν 35 έδρες (33 τακτικές και δύο έκτακτες), με τους νικητές να εκτίουν εξαετείς θητείες -εν προκειμένω από τις 3 Ιανουαρίου 2021 έως τις 3 Ιανουαρίου 2027.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν και δύο «έκτακτες» εκλογικές διαδικασίες: μια στην Αριζόνα για να αναπληρωθεί η θέση του Τζον Μακέιν που πέθανε το 2018 και μια στη Τζόρτζια για να εκλεγεί νέος γερουσιαστής στη θέση του Τζόνι Άισακσον, που παραιτήθηκε στα τέλη του 2019.

Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό της.

Οι θητείες των 100 γερουσιαστών είναι κλιμακωτές, κάτι που σημαίνει ότι κάθε δύο χρόνια διοργανώνονται εκλογές για το ένα τρίτο των εδρών (περίπου).

Αυτό κατέστη δυνατό χωρίζοντας τους πρώτους γερουσιαστές της χώρας σε τρεις «τάξεις», με τις θητείες των πρώτων να λήγουν σε δύο χρόνια, των δεύτερων σε τέσσερα χρόνια και των τρίτων σε έξι.

Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε και όταν προστέθηκαν και άλλες πολιτείες στην Ένωση.

Τα πρώτα προγνωστικά και η ανατροπή

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, οι Δημοκρατικοί είχαν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ήρθε η ανατροπή -που εν μέρει πιστώνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εμφάνισή του στο τελευταίο ντιμπέιτ.

Το περασμένο διάστημα Δημοκρατικοί υποψήφιοι διασφάλισαν τεράστια χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών, κυρίως λόγω της αντιπάθειας ορισμένων προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

(AP Photo/Jacqueline Larma)

Και παρότι τα χρήματα αυτά βοήθησαν τους Δημοκρατικούς υποψήφιους να «παίξουν δυνατά» -ιδιαίτερα σε πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα, το Κάνσας και η Αλάσκα- οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως έχουν περάσει πλέον στην αντεπίθεση.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα συγκέντρωσε σχεδόν 50 εκατομμύρια τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, χρήματα που τώρα θα χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπου οι Δημοκρατικοί είχαν σαφές προβάδισμα χρηματοδότησης.

Οι «ευάλωτοι» και οι μεγάλες «μάχες»

Σε ποιες πολιτείες, όμως, θα μπορούσαν να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι;
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλείται την έκθεση προβλέψεων Cook, υπάρχουν επτά μεγάλες «μάχες» ενώ άλλα αμερικανικά ΜΜΕ βλέπουν περισσότερες… ευκαιρίες για τους Δημοκρατικούς.

Μεταξύ αυτών και το CNNi, που εκτιμά ότι το βράδυ των εκλογών όλα τα βλέμματα θα πρέπει να είναι στραμμένα σε 10 πολιτείες.

Παρουσιάζει δε, τις πολιτείες με τους πιο «ευάλωτους» γερουσιαστές.

1. Αλαμπάμα
2. Κολοράντο
3. Αριζόνα
4. Μέιν
5. Βόρεια Καρολίνα
6. Αϊόβα
7. Τζόρτζια
8. Μοντάνα
9. Νότια Καρολίνα
10. Μίσιγκαν

Οι «εύκολοι στόχοι»

Όλες οι αναλύσεις φαίνεται πως συμφωνούν πως πρωταρχικοί «στόχοι» των Δημοκρατικών είναι τρεις πολιτείες: Μέιν, Βόρεια Καρολίνα και Αϊόβα.

Τα προγνωστικά δείχνουν ότι στις εν λόγω πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας.

Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει προβλήματα με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών ανά τις ΗΠΑ -όπως οι μαύροι πολίτες και οι γυναίκες.

Στην βορειοανατολική πολιτεία του Μέιν, η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που διεκδικεί την επανεκλογή της φαίνεται πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, μετά την απόφασή της να στηρίξει τον δικαστή και εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο -ενός ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Αντιμέτωπος με… προβλήματα είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνα Τομ Τίλις, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά τους χειρισμούς Τραμπ κατά την κρίση του κορωνοϊού.

Η πανδημία φαίνεται πως άλλαξε τις ισορροπίες και στην Αϊόβα.

Στις αρχές του χρόνου, μια ήττα της Ρεπουμπλικανής Τζόνι Ερνστ φαινόταν μάλλον απίθανη.

Ο κορωνοϊός, όμως, θέτει εν αμφιβόλω την επανεκλογή της ενώ τους τελευταίους μήνες η Δημοκρατική Τερέζα Γκρίνφιλντ εμφανίζεται σαφώς ενισχυμένη.

Δεν έχει κριθεί, ωστόσο, τίποτα ακόμα.

Οι υποψήφιοι γερουσιαστές -Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί- έχουν μια εβδομάδα μπροστά τους για να αλλάξουν τα προγνωστικά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ