S-400: Νέες προειδοποιήσεις HΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη χρήση του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400 είναι «πολύ πραγματικός», δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Συνεχίζουν να θέλουν τους S-400», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Αμυντικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ. «Οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται», συμπλήρωσε.
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει τη 16η Οκτωβρίου το αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
Ο Κούπερ διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει, από τον προηγούμενο χρόνο, την Τουρκία, στρατηγικό εταίρο της και μέλος του ΝΑΤΟ, ότι η «κόκκινη γραμμή» που δεν θα έπρεπε να παραβιάσει θα ήταν η ενεργοποίηση των S-400, που αγόρασε το 2017 η Άγκυρα, σε ένα πλαίσιο προσέγγισης της Μόσχας.
«Έχουμε ξεκάθαρα πει στην Άγκυρα ότι το να δοκιμάσει τους S-400 θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», επισήμανε.
Σήμερα, οι προσπάθειες συνεχίζονται για να «πεισθεί η Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικούς τους S-400», συμπλήρωσε.
«Αφήστε τους στην άκρη, απενεργοποιήστε τους. Όμως, μην τους ενσωματώσετε για να τους κάνετε λειτουργικούς».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποφύγει τη ρήξη με την Τουρκία.
«Είναι βέβαιο ότι κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο», τόνισε.
«Το να αποκλείσουμε την Τουρκία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, εκτός της Ρωσίας».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στέκονται στο πλευρό του Τζερόμ Πάουελ
14:46
Νέο άλμπουμ για τον Χάρι Στάιλς - «Μοιάζει με καλωσόρισμα και αντίο ταυτόχρονα»
14:44
Στο Μαξίμου αγρότες από 14 μπλόκα για το διάλογο με Μητσοτάκη - Στο τραπέζι ρεύμα και ρύθμιση χρεών (pics&vid)
14:39
Νέα τροπή στη συντριβή του λιβυκού Falcon: Πληροφορίες ότι κρατείται στην Τουρκία Κύπρια αεροσυνοδός
14:38