ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Μάχη με το χρόνο για τους διασώστες - 25 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες

Σεισμός Τουρκία: Μάχη με το χρόνο για τους διασώστες - 25 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες
AP Photo/Emrah Gurel

Σε 25 ανήλθε σήμερα το πρωί ο αριθμός των νεκρών και σε τουλάχιστον 804 των τραυματιών στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια κτιρίων στην Σμύρνη, σύμφωνα με την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών AFAD.

Τουλάχιστον 743 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Σμύρνη και σε γειτονικές επαρχίες, 5 στην Μανίσα, 2 στο Μπαλίκεσιρ και 54 στο Αϊδίνιο.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι 435 άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία, ενώ 25 βρίσκονται στην εντατική και 9 υποβάλλονται σε επεμβάσεις.

Επίσης σημείωσε ότι 364 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι ιατρικές ομάδες και συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται στην Σμύρνη για να «ανακουφίσουν τον πόνο» των ανθρώπων.

Τουλάχιστον 389 μετασεισμοί, με 33 να είναι ισχυρότεροι από 4,0 βαθμούς καταγράφηκαν, σύμφωνα με την AFAD.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει τουλάχιστον 100 ανθρώπους από τα συντρίμμια μέχρι στιγμής, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί σε οκτώ κτίρια στην Σμύρνη --την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται σε εννέα άλλα, πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια.

Στο κεντρικό τμήμα της Σμύρνης τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να σώσουν μια μητέρα και τα τέσσερά της παιδιά από τα ερείπια κτιρίου.

Κάτοικος της Σμύρνης, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι και οι δυο γονείς της εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίου. "Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους. Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους", δήλωσε η γυναίκα στο Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες να φτάσουν σε αυτούς σωστικά συνεργεία.

Νωρίτερα στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν πάνω από τα συντρίμμια κτηρίων στη Σμύρνη, που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, όταν οι διασώστες κατάφεραν έπειτα από περίπου 9,5 ώρες να απεγκλωβίσουν δύο παιδιά.

Δείτε παρακάτω τα συγκλονιστικά πλάνα κατέγραψε και ανάρτησε στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μάχη μέσα στα ερείπια

Πλημμύρισαν από το τσουνάμι ολόκληρες συνοικίες της Σμύρνης

Σύμφωνα, πάντα, με το Anadolu, κλιμάκια των τουρκικών συνεργείων διάσωσης έχουν σπεύσει και στις συνοικίες Σίγκατσικ και Ακαρτσά, οι οποίες βρέθηκαν στο έλεος του παλιρροϊκού κύματος που εκδήλωθηκε συνέπεια του ισχυρού σεισμού.

Σκάφη που βρίσκονταν στη θάλασσα ξεβράστηκαν στη στεριά, ενώ στην περιοχή του Καλεϊτσί η στάθμη του νερού παρέσυρε αυτοκίνητα και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το παραλιακό μέτωπο.

Αρκετές περιοχές περιμετρικά της Σμύρνης παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε βλάβες και στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Κοσγκέρ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 άτομα διασώθηκαν από τα συντρίμμια.

Είπε ότι τέσσερα κτήρια καταστράφηκαν και περισσότερα από 10 κατέρρευσαν, ενώ άλλα επίσης υπέστησαν ζημιές.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επίσης σε Μπαλίκεσιρ, Αϊδίνιο και Μαρμαρά, Μπούρσα, Τσανάκαλε, Γιάλοβα, Εσκί Σεχίρ, Κιουτάχεια και Μπίλετσικ καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως έχουν ήδη κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτήριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Στιγμιότυπα από την τουρκική τηλεόραση και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να μετακινήσουν ερείπια προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στο πολυόροφο κτήριο.

Σεισμός Σάμος: Μητσοτάκης και Ερντογάν αντάλλαξαν μηνύματα αλληλεγγύης μέσω Twitter

Επικοινωνία Ερντογάν - Μητσοτάκη: Η Τουρκία έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Συλλυπητήρια Μητσοτάκη στον Ερντογάν για τους νεκρούς στη Σμύρνη

Σεισμός στη Σάμο - Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις της ΕΜΑΚ

Σεισμός στη Σάμο: Αλληλεγγύη από Παρίσι και Βερολίνο σε Αθήνα και Άγκυρα

Σεισμός Σάμος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την συμπαράστασή του σε Ελλάδα - Τουρκία

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Ερντογάν για τα θύματα του σεισμού

Σεισμός στη Σάμο: Μήνυμα συμπαράστασης της Αλβανίας σε Ελλάδα και Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ