ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν τα «δίνουν όλα» λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν τα «δίνουν όλα» λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία
(AP Photo/Jeff Chiu)

Λίγες ώρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δίνουν τον τελευταίο τους αγώνα για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν.

Ήδη περισσότεροι από 91 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε μήνες πριν από την πανδημία, και στη συνέχεια καθορίστηκε από αυτήν.

Το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ σημειώνεται ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 1.000 περίπου ημερησίως. Την Κυριακή, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι μπορεί να αποδεσμεύσει τον λοιμωξιολόγο Δρ. Άντονι Φάουτσι, μετά τις εκλογές.

Τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του Μπάιντεν αποτελούν το Οχάιο –προσθήκη της τελευταίας στιγμής στη λίστα του- και η γενέτειρά του, η Πενσιλβάνια, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική, εάν η αναμέτρηση είναι πολύ κοντινή.

Ο Τραμπ θα κάνει ένα γεμάτο ταξίδι με το προεδρικό αεροσκάφος σε Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα να σώσει τις πολιτείες τις οποίες κέρδισε πριν από τέσσερα χρόνια, και να ανακόψει την πορεία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στα επιχειρήματα του Μπάιντεν για μη επανεκλογή του Τραμπ, συγκαταλέγεται η άρνηση και η αμέλεια που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος για την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 Αμερικανούς.

«Η αλήθεια είναι ότι για να νικήσουμε τον ιό, πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός είναι ο ιός», είπε στη Φιλαδέλφεια την Κυριακή.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος οδεύει προς την τελευταία μέρα της εκστρατείας, έχοντας μεγάλο προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ προηγείται σε αρκετές από τις «πολιτείες-κλειδιά», από τις οποίες αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα.

Η σύμβουλός του Ανίτα Ντουν δηλώνει αισιόδοξη στο CNNi, για την πορεία προς την νίκη. Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι οι νίκες σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Τζόρτζια, ή η Βόρεια Καρολίνα, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν από νωρίς το βράδυ της Τρίτης ότι οδεύει προς τη νίκη.

Η καταμέτρηση στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, όπου αναμένεται να τα πάει καλά, θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο και να ενισχύσει το επιχείρημα περί αμφισβητούμενης έκβασης, με το οποίο απειλεί ο Τραμπ. Ο Τραμπ έχει ήδη επιχειρήσει να «χτυπήσει» την επιστολική ψήφο, η καταμέτρηση των οποίων διαρκεί περισσότερο.

Ο Τραμπ ελπίζει να πάρει τις πολυπόθητες ψήφους των 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για να βγει νικητής, σαρώνοντας τις πολιτείες που κέρδισε πριν από τέσσερα χρόνια, με την εκστρατεία του να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι η προσέλευση την ημέρα των εκλογών θα είναι τεράστια.

Ο Τραμπ δεν δύναται να χάσει πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Τζόρτζια, ή η Βόρεια Καρολίνα, και επίσης πρέπει να ανταγωνιστεί τον Μπάιντεν στις μεσοδυτικές πολιτείες – που αποτέλεσαν την καθοριστική περιοχή της νίκης του έναντι τη Χίλαρι Κλίντον και στις οποίες φαίνεται να δίνει πραγματικό αγώνα τώρα.

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής σε ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά και οι Δημοκρατικοί φοβούνται στην ιδέα ότι θα μπορούσε να αψηφήσει για άλλη μια φορά τις προσδοκίες, σημειώνοντας μια εκπληκτική επιστροφή την Ημέρα των Εκλογών.

Ο Τραμπ προσβλέπει σε ένα ρεύμα ψηφοφόρων υπέρ του, που δεν έχουν προσμετρηθεί στις δημοσκοπήσεις, οι οποίοι θα αγκαλιάσουν τις εμφατικές προειδοποιήσεις του για μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς εάν επικρατήσει ο Μπάιντεν.

Την Κυριακή, ο Τραμπ περιόδευσε σε Μίσιγκαν, Αιόβα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Φλόριντα.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επιχείρησε να πείσει τους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν την Ημέρα των Εκλογών, να εμφανιστούν στους αριθμούς που χρειάζεται σε πόλεις και προάστια, για αντισταθμίσου την κυριαρχία του Τραμπ στον αγροτικό κόσμο.

Trump and Biden race to shore up votes in final hours before Election Day, Analysis by Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ