ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βιέννη: Γνωστός, αλλά «ανίκανος» για τις Αρχές ο δράστης

Επίθεση Βιέννη: Γνωστός, αλλά «ανίκανος» για τις Αρχές ο δράστης
AP Photo, Bild

Νέα στοιχεία για τον δράστη της φρικτής επίθεσης στη Βιέννη έρχονται στο φως την ώρα που επτά πολίτες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ' αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Από την τυφλή τρομοκρατική επίθεση τέσσερις άνθρωποι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν ενώ νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε και ο δράστης.

Οι δύο εξ αυτών πέθαναν ακαριαία ενώ οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

Μία εκ των θυμάτων ήταν εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή όπου βρίσκεται η κύρια συναγωγή της Βιέννης, Seitenstettengasse Temple.

Την ώρα της επίθεσης, 8 το απόγευμα, αρκετός κόσμος ήταν στους δρόμους της κεντρικής Βιέννης εκμεταλλευόμενος την υψηλή για τα δεδομένα της πόλης θερμοκρασία, μία ημέρα πριν το δεύτερο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών Αρχών κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης για το αιματηρό περιστατικό.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, ο Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε σήμερα πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες, Δευτέρα, κατά την επίθεση στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.

Ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του, αλλά δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί το έργο της αστυνομίας. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι έχουν γίνει συλλήψεις.

Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο.

Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιένης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης δεν έδρασε μόνος του ενώ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη συνεργών.

Εξάλλου ενισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και στο πλαίσιό τους διεξάγονται σημαντικές έρευνες για υπόπτους.

Αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Ανέβασε τη φωτογραφία του στο Instagram

Μια φωτογραφία του πιθανού δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η φωτογραφία που δράστη που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδαBild

O τζιχαντιστής φέρεται να ανήρτησε στο Instagram αρκετές φωτογραφίες του δίνοντας όρκο πίστης και αφοσίωσης στον ISIS και τον ηγέτη του, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι.

Ο άνδρας διακρίνεται να κρατά στα χέρια δύο όπλα, που ταιριάζουν με αυτά που κρατούσε ο τρομοκράτης στη Βιέννη.

Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική Bild το φονικό έργο του δράστη κράτησε εννέα ολόκληρα λεπτά μετά τον πρώτο πυροβολισμό. Εννέα λεπτά αργότερα έπεφτε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

«Έμοιαζε επαγγελματίας»

Ο ραβίνος της συναγωγής, μιλώντας στο CNNi, είπε ότι είδε έναν δράστη να τρέχει σε μπαρ και να πυροβολεί ανθρώπους.

«Έτρεχε μπρος-πίσω στα μπαρ και άκουσα πυροβολισμούς», είπε ο Σλόμο Χοφμάιστερ. «Στα επόμενα 15 με 20 λεπτά άκουσα πυροβολισμούς από πιο μακριά.»

Ήταν ένα ζεστό βράδυ και πολλοί άνθρωποι απολάμβαναν τις τελευταίες ώρες ελευθερίας πριν από το lockdown.

Ο Χόφμιστερ είπε ότι έμοιαζε με «επαγγελματική επίθεση».

«Δεν φαινόταν μπερδεμένος και δεν πυροβόλησε τυχαία - ήταν πολύ στοχευμένος και συντονισμένος, σαν μαχητής», είπε.

Ο ραβίνος είπε ότι είδε προσωπικά μόνο έναν εισβολέα. «Αλλά είδα επίσης βίντεο ενός από τους επιτιθέμενους και δεν μπορώ να πω αν είναι το ίδιο άτομο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ