ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Σήμανση στα μηνύματα Τραμπ και Μπάιντεν από τo Facebook

Εκλογές ΗΠΑ: Σήμανση στα μηνύματα Τραμπ και Μπάιντεν από τo Facebook
AP Photo/Matt York

Η Facebook ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε σήμανση στα μηνύματα και των δύο προεδρικών υποψήφιων στις αμερικανικές εκλογές εξηγώντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

«Μόλις ο πρόεδρος Τραμπ άρχισε να αναρτά πρόωρες διεκδικήσεις για νίκη, αρχίσαμε να αναρτάμε προειδοποιήσεις στο Facebook και στο Instagram ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον νικητή», αναφέρει η Facebook Inc σε ανακοίνωσή της.

To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο ο δημοκρατικός υποψήφιος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να κλέψουν» τις εκλογές.

«Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία», αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

«Θα κάνω δήλωση απόψε. Μεγάλη ΝΙΚΗ!» είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Νίκη διεκδικούν και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιχείρησε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του κατά τις δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, με τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, να εμφανίζεται σαφώς πιο μετριοπαθής σε ό,τι αφορά την ετυμηγορία της κάλπης.

Την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στο Ντελάγουερ. Ευχαριστώντας επανειλημμένα το κοινό για την αξιοθαύμαστη υπομονή του, ο 77χρονος υποψήφιος δήλωσε:

«Αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τη νίκη των εκλογών αυτών» είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, τονίζοντας παράλληλα «όλοι ξέραμε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά».

Η στάση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ωστόσο ήταν πιο πανηγυρική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε το τέλος της καταμέτρησης, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Τρομερή νίκη στη Φλόριντα, νίκη με 360.000 ψήφους διαφορά στο Οχάιο, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Καρολίνα, άνετο προβάδισμα στην Πενσυλβάνια. «Ναι χάσαμε την Αριζόνα», είπε Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας:

«Ποιος χρειάζεται την Αριζόνα όταν κερδίζουμε με 300.000 ψήφους το Μίσιγκαν. Κερδίζουμε και το Ουισκόνσιν. Αλλά ποιος τα χρειάζεται, όταν κερδίζουμε στο Τέξας».

«Στο Οχάιο έχουμε διαφορά σχεδόν 500.000 ψήφους. Εκεί που προηγούμασταν, ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Πρόκειται για νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές και πλέον πρέπει να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στη διαδικασία», είπε.

«Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε ψήφους στις 4 το πρωί και να καταμετρηθούν. Είναι πολύ λυπηρή στιγμή στην ιστορία της Αμερικής», συνέχισε.

«Θέλουμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε».

Ο Τραμπ μίλησε αβάσιμα για «νοθεία» στις εκλογές κηρύττοντας τον εαυτό του νικητή της αναμέτρησης, που μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τις επικείμενες δηλώσεις του με ανάρτησή του στο twitter κάνοντας λόγο για «κλοπή» στις κάλπες, μια ανάρτηση που έλαβε τη σχετική «κόκκινη» σήμανση από την πλατφόρμα για εμπρηστική ρητορική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ