ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Η Κομισιόν επικρίνει τον Σλοβένο πρωθυπουργό για τα πρόωρα συγχαρητήρια

Εκλογές ΗΠΑ: Η Κομισιόν επικρίνει τον Σλοβένο πρωθυπουργό για τα πρόωρα συγχαρητήρια
AP Photo/Yves Logghe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει με έμμεσο τρόπο τα πρόωρα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της ΣλοβενίαςΓιάνεζ Γιάνσα στον Ντόναλντ Τραμπ για την «επανεκλογή» του, πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

«Όπως όλοι, περιμένουμε να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη μέτρηση των ψήφων», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, ή τις δημόσιες δηλώσεις άλλων προσώπων για το θέμα, όσο αυτή διαρκεί, ξεκαθάρισε σήμερα με επιτακτικό τρόπο, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

«Θα συμμορφωθούμε με ό,τι ανακοινώνεται επίσημα από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο Μαμέρ τόνισε ότι τα σχόλια που αποκλίνουν «είναι ευθύνη του καθενός», ενώ απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσο η Κομισιόν ανησυχεί για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προεξοφλήσει το αποτέλεσμα υπέρ του.

«Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι κατάλληλη για την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές», είπε.

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ με το κύρος του CNN Greece.

Το Twitter έβαλε σήμανση για εσφαλμένη πληροφορία στην ανάρτηση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας με την οποία συνεχάρη τον Ντόναλτ Τραμπ για τη «νίκη» του, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ζήτημα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ εγείρουν Γερμανοί πολιτικοί, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Τις ανησυχίες της γερμανικής πολιτικής σκηνής πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο οποίος έκανε λόγο για «νοθεία» και «καταπάτηση δικαιωμάτων» των υποστηρικτών του, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ