ΚΟΣΜΟΣ

«Δε φοβάμαι τίποτα», λέει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, μετά την κράτησή του

«Δε φοβάμαι τίποτα», λέει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, μετά την κράτησή του
REUTERS

“Δεν φοβάμαι τίποτα”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Σάο Πάολο για να τον υποστηρίξουν αφού αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα, κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς.

“Εάν θέλουν να με νικήσουν, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν στους δρόμους αυτής της χώρας”, ανέφερε ο κ. Λούλα και υποστήριξε ότι είναι θύμα προκατάληψης επειδή προέρχεται από την εργατική τάξη, σημειώνοντας ότι εάν η αστυνομία ήθελε απλώς να θέσει ορισμένες ερωτήσεις θα μπορούσε απλώς να τον καλέσει και ότι εκείνος κατέθεσε εθελοντικά.

“Ξέφυγα από τη λιμοκτονία όταν ήμουν πέντε ετών. Ήμουν ο καλύτερος πρόεδρος που κυβέρνησε αυτή τη χώρα, οι πιο φτωχοί με επανεξέλεξαν επειδή μπορούσαν πια να φάνε”, συνέχισε ο ίδιος και υποστήριξε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας που έψαξε το σπίτι του και τον έφερε για ανάκριση, δείχνει έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία, δημιουργώντας ένα τσίρκο για τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον Λούλα στο σπίτι του στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, στα περίχωρα του Σάο Πάολο, υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκε.

"Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA) και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα", ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. "Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του".

Η εν λόγω υπόθεση έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Η Ρουσέφ, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε τη διαφωνία της για την κράτηση του μέντορά της από την αστυνομία, λέγοντας ότι δεν ήταν αναγκαίο, έπειτα από την εθελοντική κατάθεσή του. Επιπλέον, αρνήθηκε επανειλημμένως οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο υπουργός Εργασίας Μιγκέλ Ροσέτο, δήλωσε δημόσια ότι η κράτηση ήταν “καθαρή επίθεση σε αυτό που αντιπροσωπεύει ο Λούλα”. “Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη, είναι βία”, ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ