ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ προαναγέλλει δικαστική προσφυγή για την καταμέτρηση σε όλη τη χώρα

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ προαναγέλλει δικαστική προσφυγή για την καταμέτρηση σε όλη τη χώρα
AP Photo/Evan Vucci

Με γραπτή του δήλωση ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύει για μία ακόμα φορά ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της καταμέτρησης ψήφων, λέγοντας πως δεν θα σταματήσει τον «αγώνα» του για το αμερικανικό έθνος. 

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το σύνολο της καταμέτρησης ψήφων και την πιστοποίηση των εκλογών, και πως αυτό δεν αφορά πλέον μία εκλογική διαδικασία», αναφέρει ο Τραμπ.

«Για την ακεραιότητα ολόκληρου του εκλογικού μας συστήματος. Από την αρχή έχουμε πει πως όλοι οι νόμιμοι ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και οι παράνομοι ψήφοι όχι, ωστόσο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αντίσταση των Δημοκρατικών σε μια τέτοια βασική αρχή. Θα κυνηγήσουμε τη διαδικασία μέσω κάθε πτυχής του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας», συμπληρώνει.

«Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για εσάς και το έθνος μας».

trump-statement.jpg

Η λίστα των Ρεπουμπλικανών που παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ μεγαλώνει, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με την αβάσιμη ρητορική του Αμερικανού προέδρου περί «νοθείας» και «κλοπής» του εκλογικού αποτελέσματος, όπως εκείνος δείχνει να πιστεύει.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ, πήρε αποστάσεις σήμερα από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Ρόμνεϊ, που διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις με τον Τραμπ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του υπονομεύουν τους θεσμούς και επιτείνουν τις εντάσεις.

«Είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητά ανακαταμέτρηση» των ψήφων «και να ζητά έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες, όπου υπάρχουν αποδείξεις». Όμως «είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, διεφθαρμένες, κλεμμένες», τόνισε.

«Το να λες κάτι τέτοιο ζημιώνει τον αγώνα για ελευθερία τόσο εδώ όσο και σε όλον τον κόσμο, αποδυναμώνει τους θεσμούς που βρίσκονται στην καρδιά της Δημοκρατίας και πυροδοτεί με άφρονα τρόπο, καταστροφικά και επικίνδυνα πάθη», προειδοποίησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το 2012 την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε να μετρηθεί κάθε ψήφος, ναι, κάθε νόμιμη ψήφος (φυσικά). Αν έχετε εύλογες ανησυχίες για νοθεία, παρουσιάστε τις αποδείξεις και φέρτε τις στη Δικαιοσύνη. Σταματήστε να διασπείρετε ψευδείς πληροφορίες που έχουν ήδη διαψευστεί. Είναι τρελό αυτό το πράγμα», σχολίασε Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόις, Άνταμ Κινζινγκερ.

Αναμένεται δηλώσεις Μπάιντεν - Χάρις

Στην πολιτεία-κλειδί της Πενσυλβάνια, που δίνει 20 εκλέκτορες, προηγείται ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, Fox News και Associated Press θεωρούν ήδη τον Τζο Μπάιντεν νικητή, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, θα απευθυνθούν στους Αμερικανούς από το προπύργιό του Μπάιντεν, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, αλλά έχει δηλώσει βέβαιος ότι θα αναδειχθεί νικητής όταν τελειώσει η καταμέτρηση.

Σήμερα, Παρασκευή, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι προφανές ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ