ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι ανατροπές που οδηγούν τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο - Στην αντεπίθεση ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι ανατροπές που οδηγούν τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο - Στην αντεπίθεση ο Τραμπ
Στιγμιότυπο από την καταμέτρηση ψήφων στην Πενσυλβάνια AP Photo/Gene J. Puskar

Η προεδρική «κούρσα» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα συνεχιστεί και για πέμπτο εικοσιτετράωρο καθώς παραμένει αβέβαιο το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. 

Την μαραθώνια μάχη θα κρίνουν τα αποτελέσματα πέντε πολιτειών «κλειδιά», στις οποίες η ενσωμάτωση ψήφων συνεχίζεται. Η καταμέτρηση σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολία και Πενσυλβάνια έχει καθυστερήσει λόγω της τεράστιας συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι ανατροπές των δύο τελευταίων ημερών στρώνουν τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς προηγείται πλέον σε Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσυλβάνια και Νεβάδα, με τον Τραμπ να διατηρεί -για την ώρα- το ισχνό προβάδισμά του στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ εμμένει στην αβάσιμη ρητορική του για «νοθεία» και «κλοπή» του εκλογικού αποτελέσματος, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την καταμέτρηση των ψήφων στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNNi, ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τον Τραμπ και αποσύρουν τη στήριξή τους στην ακραία προσπάθεια και ρητορική του Αμερικανού προέδρου προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

«Όλα τελείωσαν. Ποιος ξέρει τι άλλα μπορεί να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ενώ άλλος επισημαίνει ότι «ο πρόεδρος απομονώνεται όλο και περισσότερο όσο συνεχίζει να προβαίνει σε αυτούς τους ισχυρισμούς».

ekloges-hpa-apotelesmata.jpg
CNNi

Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών προανήγγειλε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε τέσσερις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια, ισχυριζόμενη πως υπάρχουν αποδείξεις για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, η ψήφος στην Πενσυλβάνια ίσως να κρίνει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – και δεν είναι ξεκάθαρο αυτή την ώρα κατά πόσο τα 67 εκλογικά κέντρα διαχωρίζουν τις επιστολικές ψήφους που καταφθάνουν μετά την ημέρα των εκλογών» υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολικές ψήφοι με σφραγίδα την ημέρα των εκλογών συνεχίζουν να καταφθάνουν στα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Στην αντεπίθεση το επιτελείο του Τραμπ

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ζητά από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους, κατηγορώντας τους ότι «αγνοούν» τονω Αμερικανό πρόεδρο και την ομάδα του.

«Μέχρι τώρα έχετε αγνοήσει όλα τα μέιλ μας όπου σας ζητούμε να μας ακολουθήσετε στο να υπερασπιστούμε τις εκλογές. Αγνοήσατε την ομάδα Τραμπ, τον Ερικ, την Λάρα, τον Ντον, τον αντιπρόεδρο και αγνοήσατε ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ», αναφέρει στο μήνυμά της η ομάδα του Τραμπ.

«Δεκάδες χιλιάδες πατριώτες έχουν κάνει το βήμα για πρώτη φορά τις τελευταίες 48 ώρες. Εσύ γιατί όχι;»

Εκκένωση εκλογικού και εμπορικού κέντρου λόγω απειλών για βόμβες

Στις παράλληλες μάχες, οι Δημοκρατικοί προηγούνται κατά μία έδρα στη Γερουσία σε μια αναμέτρηση θρίλερ.

CNNi

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται έναντι των Ρεπουμπλικανών με 208 έναντι 196 εδρών.

CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ