ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Βιέννη: Δύο άνδρες που συνελήφθησαν στην Ελβετία είχαν επισκεφθεί τον δράστη

Επίθεση στη Βιέννη: Δύο άνδρες που συνελήφθησαν στην Ελβετία είχαν επισκεφθεί τον δράστη
Festim Beqiri/TV7News/dpa via AP

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν στην ελβετική πόλη Βίντερτχουρ κοντά στη Ζυρίχη την περασμένη εβδομάδα για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με μια τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη στις 2 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν τον δράστη τον Ιούλιο. 

Στη Βιέννη, δικαστήριο διέταξε να παραμείνουν σε προσωρινή κράτηση άλλοι δύο άνθρωποι σε σχέση με την επίθεση, κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προφυλακισμένων εκεί σε δέκα, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου στο πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες αυστριακών ΜΜΕ.

Οι ελβετικές πληροφορίες έστρεψαν περαιτέρω τον προβολέα στο κάποτε εξέχων βιομηχανικό κέντρο κοντά στη Ζυρίχη, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα τέμενος που τώρα έχει κλείσει είχε προσελκύσει ιεροκήρυκες που ενστερνίστηκαν τη «ρητορική μίσους». Ένας άνδρας με το προσωνύμιο «Ο εμίρης του Βίντερτχουρ» καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 μηνών για στρατολόγηση μαχητών για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag ανέφερε πως οι δύο άνδρες, ηλικίας 18 και 24 ετών, ταξίδεψαν στη Βιέννη μεταξύ της 16ης και της 20ής Ιουλίου προκειμένου να συναντήσουν τον μελλοντικό επιτιθέμενο σε άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενη «δύο καλά πληροφορημένα άτομα».

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως ο ένοπλος, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού σκότωσε τους τέσσερις ανθρώπους στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, μπορεί να είχε ταξιδέψει στο καντόνι της Ζυρίχης κάποια στιγμή ανάμεσα στις 21 Ιουλίου και τις 2 Νοεμβρίου, επικαλούμενη τις ίδιες δύο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η εφημερίδα SonntagsZeitung ανέφερε πως οι δύο άνδρες είχαν επισκεφθεί τον επιτιθέμενο της Βιέννης το καλοκαίρι στο διαμέρισμά του, χωρίς να επικαλείται πηγές.

«Εξακολουθεί να μην είναι καθόλου σαφές αν οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν απλώς τον τρομοκράτη της Βιέννης ή αν μπορούν να συνδεθούν με την επίθεση», ανέφερε η εφημερίδα.

Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν πως οι άνδρες ήταν «προφανώς φίλοι» του επιτιθέμενου και είχαν συναντηθεί προσωπικά, αλλά δεν ανέφεραν πότε.

Η αστυνομία του καντονιού της Ζυρίχης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες,. Εισαγγελείς της Ζυρίχης δεν ήταν διαθέσιμοι.

Η Αυστρία παραδέχθηκε προχθές, Παρασκευή, «απαράδεκτα λάθη» στον χειρισμό των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για τον επιτιθέμενο.

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε πως άτομα από τη Γερμανία που παρακολουθούνταν από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έμειναν στην Αυστρία το καλοκαίρι και επίσης συναντήθηκαν εκεί με τον επιτιθέμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ