ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη στήθος με στήθος για τη Γερουσία - Στους Δημοκρατικούς μένει η Βουλή

Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη στήθος με στήθος για τη Γερουσία - Στους Δημοκρατικούς μένει η Βουλή
(AP Photo/Charlie Riedel)

Μάχη «στήθος με στήθος» για τον έλεγχο της Γερουσίας, ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, δίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί.

Τα δύο στρατόπεδα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγουν από 48 Γερουσιαστές έκαστος, αφού σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν δύο ακόμα έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί μία, με την κατάσταση να παραμένει αμφίρροπη.

Πριν από τις εκλογές, οι Δημοκρατικοί ήταν όλο και πιο σίγουροι ότι θα έπαιρναν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Και αυτό είναι ακόμα πιθανό.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν εύκολα βασικές νίκες στη Γερουσία. Ο γερουσιαστής Lindsey Graham στη Νότια Καρολίνα και ο γερουσιαστής Mitch McConnell στο Κεντάκι κέρδισαν με μεγάλα περιθώρια. Η γερουσιαστής Susan Collins αψήφησε τις προσδοκίες και βρίσκεται στο χείλος της νίκης στο Maine, και ο γερουσιαστής Thom Tillis ηγείται στην προσπάθειά του για επανεκλογή στη Βόρεια Καρολίνα. Και έχασαν μια θέση στην Αλαμπάμα. Αλλά πήραν θέσεις στο Κολοράντο και την Αριζόνα.

Σε πολλές ακόμα πολιτείες δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν 53 από τις συνολικά 100 έδρες της Ολομέλειας, ελέγχοντας την πλειοψηφία του σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, και εφόσον ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πρέπει να κερδίσουν τρεις επιπλέον έδρες, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές (σ.σ. είχαν κερδίσει 47 έδρες).

Την ίδια ώρα, πολύ κοντά στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, βρίσκονται οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι μέχρι στιγμής, υπολείπονται μόλις πέντε των απαιτούμενων θέσεων, διατηρώντας σαφές προβάδισμα 14 θέσεων έναντι των Ρεπουμπλικανών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι στιγμής καταμετρημένες ψήφους, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 213 έδρες έναντι 199 εδρών των Ρεπουμπλικανών.

Υπενθυμίζεται ότι για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, απαιτούνται 218 έδρες σε σύνολο 435. Μέχρι σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων τελούσε υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, οι οποίοι διατηρούσαν 232 έδρες έναντι 197 των Ρεπουμπλικανών.

Ο έλεγχος της Βουλής θεωρείται μεγάλης σημασίας για τα δύο κόμματα, καθώς μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κυβερνητική και πολιτική ατζέντα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από την τρέχουσα θητεία της Νάνσυ Πελόζι (σ.σ. Δημοκρατικοί) στο αξίωμα της επικεφαλής του Σώματος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ