ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Πιέσεις στον Τραμπ να ξεκινήσει την παράδοση της εξουσίας υπό το φόβο του κορωνοϊού

Εκλογές ΗΠΑ: Πιέσεις στον Τραμπ να ξεκινήσει την παράδοση της εξουσίας υπό το φόβο του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαδικασίες για «αλλαγή σκυτάλης» σε επίπεδο κυβέρνησης, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με φόντο την εξάπλωση του Covid 19 στις ΗΠΑ AP Photo / Evan Vucci

Μπαράζ τηλεφωνημάτων φαίνεται πως δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Υγείας αλλά και από συνεργάτες του νεοεκλεγέντος προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να ξεκινήσει άμεσα τις συνομιλίες παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας, με φόντο την εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με το CNNi, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων, επιδεικνύοντας μια εμμονική προσπάθεια να δυσφημίσει τη διαδικασία των εκλογών, παρά το γεγονός ότι έχασε σ’ αυτές.

Οι δραματικές εκκλήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας έρχονται τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη τη χώρα, στοιχίζοντας σε ημερήσια βάση τη ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 246.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό μέχρι και σήμερα, τη στιγμή που ο δύσκολος χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ωστόσο, αντί ο Τραμπ να αρχίσει είτε να ακούει τους ειδικούς είτε να υλοποιεί πολιτικές ενάντια σε κάτι που οι επιστήμονες εκτιμούν πως εξελίσσεται σε μια «ανθρωπιστική» κρίση, ο ίδιος επιμένει στην ρητορική του περί «στημένων εκλογών». Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 11 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, ο Τραμπ συνέχισε την ίδια τακτική.

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ παραδέχεται την ήττα του - Χαρακτηρίζει στημένη την εκλογή Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: «Δεν αναγνωρίζω τίποτα» λέει ο Τραμπ λίγο μετά την αποδοχή ήττας

Ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε στο CNNi πως «σίγουρα θα ήταν καλύτερο, εάν θα μπορούσαμε να εργαστούμε μαζί με την ομάδα Μπάιντεν, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2020.

«Όλο αυτό μοιάζει με σκυταλοδρομία. Δεν θέλεις να σταματήσεις και μετά να δώσεις τη σκυτάλη σε κάποιον άλλο. Θέλεις απλά και αναγκαία να συνεχίσεις. Και είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει “μεταβατική περίοδος”», δήλωσε ο Φάουτσι, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ είχε βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο του προέδρου.

Την ίδια στιγμή, ο επίδοξος επιτελάρχης του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Ρον Κλάιν, δήλωσε ότι η ομάδα του νεοεκλεγέντα προέδρου δεν έχει κατορθώσει να έρθει σε επαφή με κορυφαίους αξιωματούχους και επιστήμονες από το χώρο της Υγείας, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να εκκινήσει τις διαδικασίες έναρξης της μεταβατικής περιόδου για την αλλαγή της κυβέρνησης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αξιωματούχος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Πρόεδρο Τραμπ, ο δρ. Σκοτ Άτλας - τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν ότι προωθεί προσεγγίσεις περί «ανοσίας της αγέλης» οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χιλιάδες θανάτους - έγραψε ένα «εμπρηστικό» tweet την Κυριακή, με το οποίο διευκρίνιζε την περιφρόνηση του Λευκού Οίκου στις φωνές περί εγκαθίδρυσης μιας ενιαίας εξουσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Άτλας καλούσε τους πολίτες του Μίσιγκαν να «ξεσηκωθούν» ενάντια στα νέα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού που επέβαλε η Δημοκρατική κυβερνήτης, Γκρέτσεν Γουίτμερ, σε σχολεία, θέατρα κι εστιατόρια.

Απαντώντας στον Άτλας, η κυβερνήτης Γουίτμερ δήλωσε στο CNNi:

«Δεν πρόκειται να δεχτώ κανενός είδους εκφοβισμό, ώστε να ακολουθώ τα όσα συνιστούν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου».

Φωνές και εκ των έσω

Ωστόσο, δεν είναι μόνον ο Φάουτσι που καλεί σε άμεση έναρξη των μεταβατικών συνομιλιών ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ και τη νεοεκλεγείσα ομάδα του Μπάιντεν.

Ο Μονσέφ Σλάουι, ο αξιωματούχος που έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας του Τραμπ για το εμβόλιο κατά του Covid 19, δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του ότι επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο δίχως να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από τον Λευκό Οίκο.

«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, και στην απουσία κρίσιμων δεδομένων ενδέχεται να υπάρξουν “τυφλά” σημεία, για τα οποία δεν είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό μας καθιστά αρκετά ευάλωτους», δήλωσε από την πλευρά της η επιδημιολόγος δρ. Σελίν Γκάουντερ, επίσης μέλος της επιτροπής ειδικών Υγείας.

Trump's failure to work with Biden is becoming more urgent as Covid spreads, by Stephen Collinson, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ