ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέες διαφωνίες για την ανάδειξη του πιθανού διαδόχου της Μέρκελ

Γερμανία: Νέες διαφωνίες για την ανάδειξη του πιθανού διαδόχου της Μέρκελ
AP Photo

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων προκαλεί η ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ενώ ακόμη δεν έχει εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και οι ομοσπονδιακές εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

«Από την στιγμή που θα έχουμε εκλέξει Πρόεδρο του CDU, ο υποψήφιος Καγκελάριος θα πρέπει να αποφασιστεί σχετικά σύντομα. Δεν απομένει πολύς χρόνος», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Έσσης και μέλος του Προεδρείου του κόμματος, Φόλκερ Μπουφιέ, στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. Οι Χριστιανοδημοκράτες, έπειτα από δύο αναβολές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ορίσει το Συνέδριό τους για τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο κ. Μπουφιέ διαφώνησε πάντως με την άποψη του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, ότι ακόμη και τον Μάιο θα ήταν αρκετά νωρίς για την ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου.

«Προσωπικά είμαι άλλης άποψης», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Έσσης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις φήμες που θέλουν τον ίδιο τον κ. Σέντερ να φιλοδοξεί να είναι ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης για την Καγκελαρία.

«Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να μας πει τι θέλει και πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε. Και το CDU, το οποίο θα τον έχει μόλις εκλέξει, δεν θα τον εγκαταλείψει. Ως αδελφά κόμματα θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και αυτό αποτελεί ευθύνη του νέου αρχηγού», διευκρίνισε.

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην μάχη για την διαδοχή της 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξακολουθεί να προηγείται ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φρίντριχ Μερτς με 27%, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν πέρασε στην δεύτερη θέση με 16% (+4), αφήνοντας τρίτο τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ με 15% (-9).

Η εκλογή του αρχηγού του CDU γίνεται ωστόσο από τους 1001 συνέδρους του κόμματος και όχι απευθείας από την βάση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ