ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση κατά των εορταστικών πάρτι - Στους 3.000 οι θάνατοι σε ένα 24ωρο

ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση κατά των εορταστικών πάρτι - Στους 3.000 οι θάνατοι σε ένα 24ωρο
AP Photo/Matt Slocum

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πανδημία του νέου κορωνοϊού απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους Αμερικανούς: «Όχι χριστουγεννιάτικα πάρτι», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες της χώρας θα ζουν υπό την πολιορκία της COVID-19 για εβδομάδες παρά τις πρόσφατες κινήσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της έγκρισης από την αμερικανική κυβέρνηση ενός εμβολίου κατά της νόσου αυτής.

«Το λιγότερο οι επόμενες τρεις με έξι εβδομάδες (...) θα είναι οι COVID εβδομάδες μας», δήλωσε στο CNN ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Μπάιντεν. «Έπειτα από αυτές δεν θα τελειώσει, αλλά αυτή τώρα είναι η περίοδος κατά την οποία μπορούμε να έχουμε μια έξαρση πάνω στην έξαρση, πάνω στην έξαρση», τόνισε.

Ο Όστερχολμ υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προτού η χώρα δει να υπάρχει ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων, το πρώτο από τα οποία πέρασε με επιτυχία σημαντική διαδικασία έγκρισής του χθες στις ΗΠΑ.

Επιτροπή εξωτερικών συμβούλων του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) συνέστησε να εγκριθεί η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ως εκ τούτου η έγκριση του εμβολίου από τον FDA αναμένεται εντός ημερών, ανοίγοντας τον δρόμο για να αρχίσει μια απαράμιλλη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στην αμερικανική ιστορία ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα. Η συμβουλευτική επιτροπή αναμένεται εξάλλου να αξιολογήσει ένα δεύτερο εμβόλιο κατά της COVID-19, αυτό της εταιρείας Moderna Inc, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προετοιμασίες για την διάθεση του εμβολίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι μεγάλες εταιρείες United Parcel Service και FedEx Corp βρίσκονται σε στάση αναμονής για τη μεταφορά εκατομμυρίων δόσεων σε περιοχές διανομής βάσει συμβολαίου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το οποίο δίδεται ύψιστη προτεραιότητα στα εμβόλια.

Ωστόσο ο Όστερχολμ υπογράμμισε ότι μεγάλες ποσότητες εμβολίων δεν θα μπορούν να είναι διαθέσιμες στο κοινό εν γένει πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας είναι πιθανόν να οριστούν ως οι πρώτοι στη σειρά των ανθρώπων στους οποίους θα χορηγηθούν τα εμβόλια.

Η αυστηρή προειδοποίηση του Όστερχολμ ήρθε την ώρα που το φορτίο της COVID-19 στη χώρα αυξάνεται, πιέζοντας τα συστήματα υγείας στις μεγάλες, αλλά και τις μικρές πόλεις στις ΗΠΑ, και φτάνοντας κοντά ή στα όρια των δυνατοτήτων τους τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε εκατοντάδες νοσοκομεία.

Πάνω από 107.000 άνθρωποι με COVID-19 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τους αριθμούς του COVID Tracking Project.

Ο Όστερχολμ συνέστησε στους Αμερικανούς να καταβάλουν το μέγιστο δυνατό των προσπαθειών τους για την επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης της νόσου, περιορίζοντας τις κοινωνικές συναναστροφές στα μέλη του άμεσου νοικοκυριού τους, και προπάντων: «Όχι χριστουγεννιάτικα πάρτι».

«Δεν υπάρχει ασφαλές πάρτι για τα Χριστούγεννα σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί αγνόησαν τις επείγουσες εκκλήσεις τους για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των ταξιδιών, όπως και των κοινωνικών συναθροίσεων στις πρόσφατες διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών, μολονότι η επιδημία ήταν ήδη ανεξέλεγκτη.

Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση ξεπέρασε τους 2.400 τις οκτώ από τις τελευταίες δέκα ημέρες, με πάνω από 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο προχθές, Τετάρτη. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε λόγο για 3.253 νεκρούς την ημέρα αυτή, ρεκόρ κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει εκείνο. Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τους νεκρούς των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και ανεβάζει σε περισσότερους από 290.000 τους Αμερικανούς που έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Εξάλλου εδώ και μια εβδομάδα, με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 200.000 σε ημερήσια βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ