ΚΟΣΜΟΣ

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Σε ντόμινο αποκλεισμού η Βρετανία - Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε

Νέο στέλεχος κορωνοϊού: Σε ντόμινο αποκλεισμού η Βρετανία - Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε
AP Photo/Daniel Cole

Με ντόμινο αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία, λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού που πλέον εντοπίζεται και σε άλλα σημεία του παγκόσμιου χάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ότι η παραλλαγή είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές, με εκτιμώμενο δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R) από 0.4 ή μεγαλύτερο και εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%.

Το ευρωπαϊκό Κέντρο τονίζει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της λοίμωξης που να σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή, η οποία -όπως σημειώνει- εμφανίστηκε σε μια εποχή του χρόνου, όπου παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμειξη.

Κρούσματα της νέας παραλλαγής του ιού έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εννέα στην Δανία και από ένα σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Αυστραλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αναχαίτιση της πανδημίας στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και επίσης αναθεώρησε τα σχέδιά της να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.

Η μία χώρα μετά την άλλη υιοθετούν περιορισμούς όσον αφορά τους ταξιδιώτες και τις πτήσεις από τη Βρετανία

Οι πτήσεις από τη Βρετανία στη Δανία αναστέλλονται για 48 ώρες από τις 11:00 από σήμερα, Δευτέρα, για την αναχαίτιση της εξάπλωσης ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, δηλώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Δανίας.

Η Ελλάδα προχώρησε στην υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες της Βρετανίας.

Οι πτήσεις στη Νορβηγία από τη Βρετανία θα ανασταλούν με άμεση ισχύ για τουλάχιστον 48 ώρες εξαιτίας των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα το νορβηγικό υπουργείο Υγείας.

Αναστολή των επιβατικών πτήσεων που προέρχονται από τη Βρετανία αποφάσισε σήμερα και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λόγω της εμφάνισης στο Ηνωμένο Βασίλειο νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο και υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό επτά ημερών με κρατικό κόστος προβλέπουν για τους επιβάτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Κύπρου, που τίθενται σε ισχύ από σήμερα στις 18:00.

Οι πτήσεις από τη Βρετανία στην Πολωνία θα ανασταλλούν από σήμερα τα μεσάνυχτα λόγω των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, δηλώνει σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Περιορισμούς έχουν επίσης ανακοινώσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Αργεντινή, η Χιλή, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, το Ελ Σαλβαδόρ και το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ