ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έχασε τη μάχη η μαύρη γιατρός που είχε καταγγείλει ρατσιστική συμπεριφορά στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Έχασε τη μάχη η μαύρη γιατρός που είχε καταγγείλει ρατσιστική συμπεριφορά στο νοσοκομείο

Αίσθηση έχει κάνει στις ΗΠΑ ο θάνατος μιας μαύρης γιατρού από κορωνοϊό, η οποία είχε καταγγείλει με βίντεο υποβάθμιση της ασθένειάς της από τους γιατρούς του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν

Η γιατρός Σούζαν Μουρ που πέθανε έπειτα από εβδομάδες καταπολέμησης του κορωνοϊού, ανέφερε στο βίντεο ότι την κακομεταχειρίστηκαν λόγω του χρώματός της και καθυστέρησαν τη επαρκή και σωστή φροντίδα της σε νοσοκομείο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, καθώς η ίδια ως γιατρός γνώριζε ποια βήματα έπρεπε να ακολουθηθούν.

Η ίδια μάλιστα έλεγε στο βίντεο πως είχε ζητήσει τη μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο καθώς «δεν εμπιστεύεται τους γιατρούς».

Η δρ. Σούζαν Μουρ, 52 ετών, πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου μετά από πολλαπλές νοσηλείες για επιπλοκές από τον κορωνοϊό.

Πλήρως απογοητευμένη με τη φροντίδα που της παρεχόταν ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, περιγράφοντας ότι οι καθυστερήσεις στη θεραπεία και τη διάγνωσή της οφείλονταν στο χρώμα του δέρματος της.

Περιέγραψε ότι αγνοήθηκαν τα παράπονά της για σοβαρό πόνο στον αυχένα, παρά το γεγονός ότι εξήγησε πως μετά από χρόνια ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης ήταν σε θέση να κάνει αυτοαξιολόγηση.

«Ήμουν συντετριμμένη», ακούγεται να λέει δακρυσμένη η Μουρ για την άρνηση του γιατρού να της χορηγήσει φάρμακα για τον πόνο. «Με έκανε να νιώθω σαν να ήμουν ναρκομανής. Και ήξερε ότι ήμουν γιατρός. Δεν παίρνω ναρκωτικά. Πονάω».


Η γυναίκα είπε ότι έπρεπε να παρακαλέσει και να πείσει τον γιατρό της ότι είχε πρόβλημα να αναπνεύσει πριν της κάνουν αξονική τομογραφία. Όταν η σάρωση αποκάλυψε ότι αυτό που έλεγε ήταν αλήθεια, της δόθηκαν φάρμακα για να διαχειριστεί τον πόνο της. Αλλά μόνο μετά από ώρες αναμονής.

«Αν ήμουν λευκή, δεν θα έπρεπε να το περάσω αυτό», ακούγεται να λέει.

Όταν η μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε, η γιατρός είπε: «Εδώ λαμβάνω πολύ συμπονετική φροντίδα. Μου προσφέρουν φάρμακο για τον πόνο».

Παρά την αλλαγή στην κατάσταση της νοσηλείας της, η Μουρ συνέχισε να επιδεινώνεται, μέχρι που πέθανε στο νοσοκομείο τρεις εβδομάδες μετά τη διάγνωσή της στις 29 Νοεμβρίου.

A Black doctor died of Covid-19 weeks after accusing hospital staff of racist treatment, by Dakin Andone, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ