ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Εμφανίστηκε ενωτικός απέναντι σε μια πολωμένη Αμερική

Τζο Μπάιντεν: Εμφανίστηκε ενωτικός απέναντι σε μια πολωμένη Αμερική
Τζο Μπάιντεν: «Η Δημοκρατία επικράτησε, θα είμαι πρόεδρος όλων» ASSOCIATED PRESS

Με τα μηνύματα για ενότητα να κυριαρχούν στον λόγο του, εν μέσω μιας περιόδου έντονης πόλωσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία.

Με τη δέσμευση να εμφυσήσει την εθνική ενότητα ως μέσο για την επούλωση των πληγών και της διαίρεσης της Αμερικής ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών ως 46ος πρόεδρος. «Η Δημοκρατία επικράτησε» διατράνωσε ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος κατόπιν της ορκωμοσίας του δίνοντας το στίγμα μίας νέας εποχής μετά την τετραετή διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, της Δημοκρατίας, της Ιστορίας της ελπίδας» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν αφότου ευχαρίστησε τους παριστάμενους στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο -την πρώτη στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία στην οποία δεν παρίσταται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε το θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά της Δημοκρατίας. Η θέληση του λαού εισακούστηκε» τόνισε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφερόμενος στα πρωτοφανή βίαια γεγονότα που εκτυλίχθηκαν με την εισβολή στο Καπιτώλιο αμαυρώνοντας την κατά παράδοση ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε:

«Μάθαμε ξανά ότι η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Και, αυτή την ώρα, η Δημοκρατία κυριάρχησε».

Τζο Μπάιντεν: «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας»

Χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στο όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του τέως προέδρου δεσμευόμενος πως θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών και θα αγωνιστεί με την ίδια δύναμη και αποφασιστικότητα για όλους.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και θα νικήσουμε-» την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού και της «λευκής ανωτερότητας» -ενδεχομένως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που κάνει σχετική αναφορά στην ομιλία που συνοδεύει την έναρξη της θητείας του.

Ο Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη ενότητας ως το μόνο δρόμο για να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το συνολικό φάσμα των προβλημάτων και προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες -από την πανδημία, την οικονομία και την ανεργία, έως τη διαίρεση, το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

«Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους δεν θα πάρει άλλη αναβολή» διαμήνυσε για να επαναλάβει πως για να ξεπεράσει η Αμερική τις τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη «χρειάζονται πολλά περισσότερα από λόγια, χρειάζεται ενότητα».

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης

Αναφερόμενος, στην πανδημία του κορωνοϊού, έκανε λόγο για έναν ιό που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια και μας ταλαιπωρεί.

«Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής», είπε κατά την ομιλία του.

«Έχουμε πολλά να επουλώσουμε»

«Έχουμε πολλά που πρέπει να διορθώσουμε, να αποκαταστήσουμε, να επουλώσουμε, και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος» τόνισε για να συμπληρώσει πως «η Ιστορία της Αμερικής εξαρτάται από όλους μας» -στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας πως η Αμερική μπορεί και θα τα καταφέρει.

Με αναφορές στον Αβραάμ Λίνκολν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως η δική του ψυχή βρίσκεται στο «να ενώσει τον αμερικανικό λαό, το αμερικανικό έθνος» και ζήτησε από τον κάθε Αμερικανό να ενωθεί μαζί του σε αυτό τον σκοπό.

«Γνωρίζω οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και αληθινές, αλλά δεν είναι καινούριες. Ο ρατσισμός, ο φόβος, η δαιμονοποίηση επί μακρόν μας έχουν χωρίσει. Η μάχη είναι αέναη. Και η νίκη ποτέ εξασφαλισμένη. […] Όμως πάντα το καλό επικράτησε» υπογράμμισε.

Ζητώντας την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του κορωνοΐού, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για έναν δύσκολο και «σκοτεινό» χειμώνα τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη ενότητας -και- μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας. «Αυτή είναι η ώρα της δοκιμασίας» επισήμανε.

Παράλληλα, στρέφοντας το βλέμμα εκτός συνόρων, έστειλε το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν σε τροχιά επανασύνδεσης με τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του η Αμερική θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα διεθνώς.

Διαβάστε και δείτε στιγμιότυπα από την τελετή ορκωμοσίας, όπως την κάλυψε λεπτό προς λεπτό στο CNN Greece:

LIVE BLOG: Ορκίστηκε ο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος - Οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα

«Ήλθε η στιγμή να πάμε μπροστά»

Στα πρώτα του μηνύματα από τον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής προεδρίας στο Twitter, ο Τζο Μπάιντεν τονίζει πως ήλθε η στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες να κινηθούν προς το μέλλον και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων στη μάχη για την αντιμετώπιση των κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Εξ ου, και όπως αναφέρει, κατευθύνεται άμεσα στο Οβάλ Γραφείο για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ορκωμοσία υπό πρωτόγνωρες συνθήκες

Η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις πραγματοποιήθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη σκιά των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο ακριβώς δύο εβδομάδες πριν.

Ακριβώς στις 12.00 τοπική ώρα ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Κάμαλα Χάρις «έγραψε» αμερικανική Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα, Αφροαμερικανή και με καταγωγή από τη Νότια Ασία, αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορκίστηκε, ενώπιον της πρώτης ισπανόφωνης γυναίκας μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Σόνια Σοτομαγιόρ. Έτοιμη να υπηρετήσει τη χώρα της δήλωσε η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πρώτο της tweet μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στην τελετή ορκωμοσίας στην Ουάσινγκτον παρέστησαν οι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, καθώς και οι Μπίλ και η Χίλαρι Κλίντον, ενώ την απερχόμενη κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

H Lady Gaga, η οποία και στήριξε θερμά τον Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική του εκστρατεία, έψαλε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε προς τιμήν του νέου Αμερικανού προέδρου στέλνοντας μήνυμα υπέρ της ελευθερίας για όλους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναχωρήσει νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών, τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν. Έπειτα από επίσκεψή του στη Βάση Άντριους στο Μέριλαντ για να παραστεί σε αποχαιρετιστήρια τελετή, αναχώρησε για το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

Ντόναλντ Τραμπ: «Τιμή μου που ήμουν πρόεδρος - Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ