ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής 17 Μαρτίου: Eπί ποδός πολέμου οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής 17 Μαρτίου: Eπί ποδός πολέμου οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό

Με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο αλλά και σχετικά χαμηλές προσδοκίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στις 17 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό. Πάντως τα μηνύματα για την ώρα δεν είναι θετικά καθώς τα ποικίλα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί καθιστούν την επίτευξη συμφωνία δύσκολη, ενώ απαιτήσεις της Τουρκίας σε θέματα άσχετο με το προσφυγικό, όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή οι χώρες του Βίσεγκραντ αλλά και η Κύπρος φαίνεται πως θα εμείνουν ως το τέλος στις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι όροι.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ο οποίος τόνισε πως η Ε.Ε σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει «ελευθέρας» στην Τουρκία για τη συμφωνία. Αναφερόμενος στο θέμα π.χ. της βίζας ο κ. Τίμερμανς ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις έως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της για μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε χωρίς βίζα από τα τέλη Ιουνίου.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung ο κύριος Σουλτς, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας” και πρόσθεσε: “Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο”.

Ο Σουλτς επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί”. Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο ίδιος.

“Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός αυτού, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι “δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα", είπε.
Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σούλτς. “Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Άγκυρα με άλλα τρία δις ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα”.

Τούρκος υπουργός : Δεν πρέπει να χαλάσει η συμφωνία για το καπρίτσιο της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Κύπρο «το καπρίτσιο» να χαλάσει την προωθούμενη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπολκάν Μποζκίρ, μετά την δέσμευση της Κύπρου να μπλοκάρει την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η Κύπρος διαφώνησε χθες με την επέκταση των ενταξιακών συνομιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελούν μέρος της συμφωνίας με την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Όταν γίνεται ένα βήμα μπροστά προς μια λύση, όταν έχει κλείσει μια συμφωνία πακέτο, το συνολικό πλαίσιο θα μπορεί να καταστραφεί εξαιτίας ενός ... καπρίτσιου μιας χώρας μέλους,» δήλωσε ο Μποζκίρ σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV.
Πράλληλα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επέμεινε στην θέση ότι, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται η Τουρκία να εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις».
«Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Μέρκελ: Η συμφωνία δεν έχει κλείσει

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα πρέπει να «εξαπατηθεί» από την μικρότερη εισροή μεταναστών στη Γερμανία, λόγω του κλείσιματος των συνόρων.

«Η σημερινή χαλάρωση (της εισροής) στην Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη είναι ένα πράγμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα άλλο και πρέπει να μας ανησυχεί όλους, γιατί θα έχει συνέπειες για όλους μας στην Ευρώπη», είπε.
Δεν μπορεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πάρει μόνιμη μορφή, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Μέρκελ επανέλαβε πως η Τουρκία παίζει κομβικό ρόλο ως χώρα τράνζιτ και πως η λύση βρίσκεται στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την επιτάχυνση της συνδρομής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ειδικότερα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Η κα. Μέρκελ τόνισε πως για πολύ καιρό η επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία αποτελούσε για αυτήν «κόκκινη γραμμή», ωστόσο τώρα η ίδια η Τουρκία ζητά να είναι μέρος της συμφωνίας ενώ δήλωσε πώς είναι η αναλογία 1 προς 1 για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία θα είναι εθελοντική, χωρίς την υποχρέωση ποσοστώσεων.

Η κα. Μέρκελ επέμενε ότι στόχος της συμφωνίας είναι να υπάρξει ίση κατανομή βαρών ενώ ξεκαθάρισε πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απέχει πολύ και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων.
Η γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία δήλωσε πως δεν θα υπάρξει καμίαχαλάρωση στους όρους κι ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια για να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή της, ενώ η επιθυμία της Τουρκίας για μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι αποδεκτή και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να ανταποκριθούν, αφού πρόκειται για τις ανάγκες των προσφύγων.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει ενώ νομικά και πολιτικά ζητήματα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν. Ωστόσο, για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία για το προσφυγικό. Παράλληλα, η κα. Μέρκελ δήλωσε πως η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι απαραίτητη, ειδικά αν θέλουμε την διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Η ατζέντα της Συνόδου

Το πλαίσιο με το οποίο προσέρχονται οι 28 στη Σύνοδο Κορυφής θα αποτελέσει και οδηγό για την τελική απόφαση που θα πάρουν. Έτσι με βάση το κείμενο συμπερασμάτων της προηγούμενης συνόδου τυχόν τελική συμφωνία πρέπει να προβλέπει για τους Ευρωπαίους:

• Να εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το σχετικό κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.

• Για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων.

• Να επιταχύνουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016.

• Να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους Σύρους.

• Να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.

• Να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Ουσιαστικά να συμπράξουν στη δημιουργία ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ