Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν σχετίζεται με τον θάνατο νοσοκόμας στην Αυστρία λέει ο ΕΜΑ
Ανανεώθηκε:
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου μιας Αυστριακής νοσηλεύτριας στην οποία είχε χορηγηθεί.
Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.
Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.
Δυο ακόμη περιπτώσεις «θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν» μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.
Ωστόσο «δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού», πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.
«Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας αποτελεί αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Από την αρχή των εκστρατειών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ είχαν εμβολιαστεί λίγο νωρίτερα αναφέρθηκαν σε ορισμένες χώρες. Οι θάνατοι αυτοί -πολύ λίγοι- που εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά, δεν αποδίδονται επί του παρόντος στο εμβόλιο.
SPONSORED
Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης για τους καλλιεργητές μηδικής
01:00
ΔΥΠΑ: Πάνω από 100 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Ιούνιο - Οι θεματικές ενότητες
00:30
Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ανταρκτική - Ξεπέρασαν τους 15 βαθμούς Κελσίου
23:56
Δεύτερη νύχτα επεισοδίων στο Μπέλφαστ: Πέτρες κατά αστυνομικών, κανόνια νερού κατά διαδηλωτών
23:43