ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Αλαμπάμα με πέντε νεκρούς

Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Αλαμπάμα με πέντε νεκρούς
AP Foto/Butch Dill

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη εξαιτίας ανεμοστρόβιλου που έπληξε την αμερικανική πολιτεία Αλαμπάμα, όπου αρκετές περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Καλώ όλους όσοι βρίσκονται στην πορεία αυτών των ανεμοστρόβιλων (...) να παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης», ανέφερε η κυβερνήτρια της Αλαμπάμας, η Κέι Άιβι.

Φωτογραφίες και βίντεο από τα πλήγματα των ανεμοστρόβιλων αυτών κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: εικονίζουν συντρίμμια να πέφτουν από τον ουρανό, ξεριζωμένα δέντρα που έχουν πέσει στο έδαφος, σπίτια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Στην κοινότητα Οχάτσι, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, που βρίσκονταν σε «ξύλινη κατασκευή», βρήκαν τον θάνατο, όπως κι ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε τροχόσπιτο, δήλωσε ιατροδικαστικός της κομητείας Καλχούν, ο Πατ Μπράουν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας άνθρωπος έχασε εξάλλου τη ζωή του στο Ουέλινγκτον, πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της κομητείας Καλχούν είχαν καλέσει όλους τους κατοίκους της να «βρουν καταφύγιο αμέσως».

Εκτεταμένες ζημιές

Το γραφείο του σερίφη της Καλχούν από την πλευρά της έκανε λόγο για εκτεταμένες «ζημιές» στο Οχάτσι και κοντά στο Ουέλινγκτον.

Σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο poweroutage.us, πάνω από 35.000 νοικοκυριά στην Αλαμπάμα δεν είχαν ρεύμα χθες το απόγευμα.

Τα ακραία φαινόμενα αναμενόταν να συνεχιστούν τη νύχτα (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), προειδοποίησαν οι αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ