ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμού αλλά η παγκόσμια συλλογική ανοσία θα αργήσει

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο ρυθμός εμβολιασμού αλλά η παγκόσμια συλλογική ανοσία θα αργήσει
AP Photo/Ariel Schalit

Το Ισραήλ φαίνεται ότι είναι πρώτη χώρα που αίρει τα περιοριστικά μέτρα χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Με πλήρως εμβολιασμένο το 51% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 84% των ηλικίας πάνω από 70, η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα επανέρχεται στο φυσιολογικό. Η εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν ανοίξει, ενώ επιστρέφουν οι θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα πετύχει τη συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης), δηλαδή θα έχει εμβολιάσει πλέον του 70% του πληθυσμού του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε όλον τον πλανήτη αυτή τη στιγμή χορηγούνται 13,8 δόσεις εμβολίων ημερησίως. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 528 εκατομμύρια δόσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως η συλλογική ανοσία θα καθυστερήσει, παρότι ο ρυθμός εμβολιασμού έχει αυηθέι . Σύμφωνα με το Bloomberg, με το σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν ακόμα χρόνια για να επιτευχθεί η παγκόσμια συλλογική ανοσία, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας εμβολίων για τις πιο φτωχές χώρες. Η ελπίδα είναι ότι με το νέο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johhnson και την αύξηση της παραγωγής των άλλων εμβολίων, ο εμβολιασμός θα τρέξει γρηγορότερα.

Υπενθυμίζεται ότι απέναντι στον κορωνοϊό καμιά χώρα δεν μπορεί να υψώσει «τείχη». Ο καθηγητής επιδημιολογίας Τάκης Παναγιωτόπουλος είχε πει σχετικά στο CNN Greece:

«Πρέπει ο εμβολιασμός να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποφύγουμε την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν παντού στον κόσμο. Δεν στέκει αυτό που λένε αρχηγοί κρατών ότι θωρακίζουν τη χώρα τους απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν θωρακιστεί όλος ο πλανήτης, καμιά χώρα δεν είναι θωρακισμένη. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός πρέπει να τρέξει γρήγορα παντού.»

Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να πηγαίνει σχετικά αργά στον εμβολιασμό, λόγω των λαθών που έγιναν στη διαπραγμάτευση της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg, στην ΕΕ στο 10,2% του πληθυσμού έχει χορηγηθεί 1 δόση και το 4,4% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Μεγάλη Βρετανία είναι 44,5% και 4,9% (η κυβέρνηση Τζόνσον αφήνει μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων από τις άλλες χώρες), στις ΗΠΑ είναι 27,6% και 15,1%, στο Μαρόκο 12,1% και 9,4%, στην Τουρκία 9,9% και 7,7%. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο με 9,8% και 4,9%.

Τα εμβόλια από Ρωσία και Κίνα

Να σημειώσουμε ακόμα ότι:

-Οι ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν επίσης τα ρώσικα και κινέζικα εμβόλια τρέχουν πιο γρήγορα. Η Σερβία έχει δώσει μία δόση στο 19,6% του πληθυσμού της και δύο δόσεις στο 13,2%, ενώ η Ουγγαρία 19,1% και 6,8% αντιστοίχως.

-Ρωσία και Κίνα ενώ στέλνουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων στο εξωτερικών, αφήνουν ανεμβολίαστο τον πληθυσμό τους. Τα ποσοστά στη Ρωσίας 4,3% και 2,9%. Στην Κίνα είναι εμβολιασμένο το 3,3% του πληθυσμού, κάτι που βέβαια σημαίνει 91 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συμφωνία ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας

Σύμφωνα με τους Times, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την παραλαβή εμβολίων με την ΕΕ. Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ θα άρει την απειλή να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Βρετανία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech. Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από τις προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία της εταιρείας Halix, συνεργάτριας της AstraZeneca.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδων παραγωγής της Halix στην Ολλανδία που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε μια μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει εισαγάγει 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παρασκευασμένων στην ΕΕ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του μπλοκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Blommberg).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ