ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής

Μπάιντεν: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής
AP Photo/Charlie Riedel

Στη σκιά του μακελειού στην Ατλάντα, η διακυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων που «απαντούν» στην αυξανόμενη βία κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διοχέτευση 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κονδύλια οικονομικής βοήθειας για την πανδημία Covid-19 προς προγράμματα κοινοτήτων που βοηθούν θύματα.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εστιάζει επίσης σε έναν αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων μίσους που στοχεύουν Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής.

«Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά στην αυξανόμενη βία εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Twitter. «Αυτές οι επιθέσεις είναι ακατάλληλες, αντι-αμερικανικές και πρέπει να σταματήσουν» σημείωσε.

Τα μέτρα ακολουθούν τις επιθέσεις ενόπλου στην Ατλάντα με απολογισμό οκτώ νεκρούς, έξι εκ των οποίων Αμερικανίδες ασιατικής καταγωγής.

Οι επιθέσεις πυροδότησαν φόβους στις τάξεις της κοινότητας των Ασιατών Αμερικανών και Νησιωτών του Ειρηνικού, η οποία καταγράφει αύξηση στα εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να αποκαλεί «κινέζικο ιό» τον νέο κορωνοϊό.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν περιλαμβάνουν τη χορήγηση 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από κονδύλια οικονομικής ανακούφισης από την πανδημία για «ειδικές υπηρεσίες κοινοτήτων και προγράμματα για τους επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών επιθέσεων», καθώς και τη θέσπιση μιας νέας ομάδας εργασίας με έργο την καταπολέμηση της ξενοφοβίας εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής στην υγειονομική περίθαλψη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει επίσης νέες προσπάθειες για την επιβολή νόμων περί εγκλημάτων μίσους και τη δημοσίευση δεδομένων για φυλετικά εγκλήματα, ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ