ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι «έκλεψαν» τη νίκη από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι «έκλεψαν» τη νίκη από τον Τραμπ
AP/John Minchillo

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos για την βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 απο οπαδούς του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιστεύουν τις ψευδείς αναφορές που έγιναν από επιφανή στελέχη του κόμματος και άλλους συμμάχους του Τραμπ, προκειμένου να υποβαθμίσουν το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τρεις μήνες μετά την εισβολή πλήθους υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι η πολιορκία ήταν κατά βάση μια μη βίαιη διαδήλωση ή ήταν έργο αριστερών ακτιβιστών «που προσπαθούσαν να εμφανίσουν τον Τραμπ ως κακό», σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν επίσης στον ψευδή ισχυρισμό που διατύπωσε ο Τραμπ , ότι «του έκλεψαν» τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου λόγω εκτεταμένης εκλογικής νοθείας, και το ίδιο ποσοστό Ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε στις 30-31 Μαρτίου.

Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ, πολλοί από τους συμμάχους του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και προσωπικότητες σε δεξιά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσίως σκιαγραφήσει μια εικόνα για τα γεγονότα εκείνης της ημέρες που έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα.

Εκατοντάδες από τους υποστηρικτές του Τραμπ, που κινητοποιήθηκαν κατόπιν των ψευδών ισχυρισμών του πρώην προέδρου για εκλογές που «κλάπηκαν», εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου, ενώ οι βουλευτές που ήταν μέσα ψήφιζαν για να επικυρώσουν την εκλογική νίκη του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στους ταραξίες περιλαμβάνονταν επίσης γνωστές οργανώσεις υπέρ της υπεροχής των λευκών, όπως η Proud Boys.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ταραξίες αποτέλεσαν «μηδενική απειλή». Άλλοι γνωστοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Γουισκόνσιν, έχουν δημοσίως εκφράσει αμφιβολίες για το εάν πίσω από τις ταραχές βρίσκονται υποστηρικτές του Τραμπ.

Τον περασμένο μήνα, 12 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπρόσωπων τάχθηκαν κατά ψηφίσματος προς τιμήν των αστυνομικών του Καπιτωλίου που υπερασπίστηκαν το κτίριο κατά τη διάρκεια της εφόδου, με έναν βουλευτή να υποστηρίζει ότι αντιτίθεται στη χρήση της λέξης «στάση» για να περιγραφεί το περιστατικό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ένας μεγάλος αριθμός των απλών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν υιοθετήσει αυτή την εκδοχή των γεγονότων. Ενώ το 59% όλων των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ φέρει κάποια ευθύνη για την επίθεση, μόνο τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν με αυτό. Οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς και έξι στους 10 ανεξάρτητους απορρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η πολιορκία στο Καπιτώλιο ήταν «κυρίως ειρηνική» ή ότι έγινε από αριστερούς διαδηλωτές.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας», δήλωσε ο Τζον Γκιρ, ειδικός σε θέμα κοινής γνώμης στο πανεπιστήμιο Vanderbilt University. «Είναι τεράστιο πρόβλημα. Η δημοκρατία απαιτεί λογοδοσία και η λογοδοσία απαιτεί αποδείξεις».

Η άρνηση του Τραμπ και επιφανών Ρεπουμπλικάνων να αποκηρύξουν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί και πάλι παρόμοιο περιστατικό, δήλωσε η Σούζαν Κορκ, διευθύντρια του Intelligence Project στην οργάνωση νομικής υπεράσπισης Southern Poverty Law Center, που παρακολουθεί την κινητικότητα ομάδων μίσους.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος –να θεωρηθεί κανονικότητα αυτή η συμπεριφορά», δήλωσε η Κόρκ. «Πιστεύω πράγματι ότι πρόκειται να δούμε περισσότερη βία».

Δημοφιλής ο Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να υποβαθμιστεί η ανταρσία και ο ρόλος του Τραμπ σε αυτή αποτυπώνει αυξανόμενη συναίνεση εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ότι οι τύχες του παραμένουν δεμένες με τον Τραμπ και την πιστή του βάση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ο Τραμπ παραμένει η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα εντός του κόμματος, με 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκή άποψη για τον ίδιο.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν εκτιμήσει ότι χρειάζονται να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τους ψηφοφόρους του Τραμπ για να κερδίσουν», δήλωσε ο Τιμ Μίλερ, πρώην εκπρόσωπος του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζεμπ Μπους. «Ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει πίσω στην πλειοψηφία».

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τον Τραμπ. Αμέσως μετά την αιματηρή πολιορκία στο Καπιτώλιο, 147 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάχθηκαν κατά της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, παρέπεμψε τον Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης για «υποκίνηση ανταρσίας», με αποτέλεσμα να καταστεί ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται δύο φορές, ωστόσο στη συνεχεία η Γερουσία τον απήλλαξε σε δίκη από την κατηγορία αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος του Κογκρέσου, Τζιμ Μπανκς από τη Ιντιάνα δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να φροντίσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που αποτελούν την πολιτική βάση του Τραμπ ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών της επόμενης χρονιάς που θα καθορίζουν ποιος θα έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στις 30-31 Μαρτίου συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις 1.005 ενηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ