ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo / Alberto Pezzali

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid 19.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

O EMA πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid 19 και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν επιβεβαίωσε πως έχει ήδη καταλήξει σε πόρισμα περί σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Καθησυχαστικοί Τσιόδρας - Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μιλώντας, πάντως σε διάλεξη της Ακαδημίας Αθηνών την Τρίτη, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανησυχία των πολιτών έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας είπε:

«Η Covid 19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και είναι ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους. Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.000 στο χειρότερο σενάριο».

Ωστόσο και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδουτη Δευτέρα, είχε επισημάνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο της AstraZeneca».

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα», υπογράμμισε ο Μαρία Θεοδωρίδου.

«Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού», συνέχισε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ