ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Ροχανί για την επανέναρξη συνομιλιών στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ικανοποίηση Ροχανί για την επανέναρξη συνομιλιών στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
AP/Ebrahim Noroozi

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του για το άνοιγμα «ενός καινούριου κεφαλαίου» στην προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Έτσι χαρακτήρισε ο ίδιος την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα το 2015, βρίσκεται υπο κατάρρευση απο το 2018 που οι ΗΠΑ υπο την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν μονομερώς.

Απαντώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε μια πλημμυρίδα αμερικανικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει την πλειονότητα των κρίσιμων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στη Βιέννη.

Οι συζητήσεις στη Βιέννη έχουν σκοπό την εξεύρεση ενός τρόπου επανενσωμάτωσης των ΗΠΑ στη συμφωνία και επαναφοράς της Τεχεράνης στην αυστηρή εφαρμογή του κειμένου.

Καθώς η Τεχεράνη αρνούνταν κάθε απευθείας συνάντηση με την Ουάσινγκτον, οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από τη μια πλευρά ανάμεσα στις χώρες που εξακολουθούν να αποτελούν μέρη της συμφωνίας (το Ιράν και τις χώρες 4+1: Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία, καθώς και την ΕΕ, εγγυήτρια της συμφωνίας) και από την άλλη ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

"Ένα νέο κεφάλαιο μόλις άνοιξε χθες", δήλωσε ο Ροχανί στη διάρκεια μιας ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο.

"Αν (η Ουάσινγκτον) επιδείξει σοβαρότητα και ειλικρίνεια -- αυτά όλα κι όλα ζητάμε (...) πιστεύω πως θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε σε λίγο χρόνο, αν χρειάζεται, με τους 4+1", πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, για τον οποίο "οι ΗΠΑ μπορούν να απαλλαγούν (από τις υποχρεώσεις τους) χωρίς διαπραγματεύσεις".

Από τη πλευρά του Ιράν, της ΕΕ και των 4+1, δύο ομάδες ειδικών --η μία για τις κυρώσεις, η άλλη για το πυρηνικό πρόγραμμα-- ξεκίνησαν να εργάζονται χθες, Τρίτη, προκειμένου να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει "15 ημέρες, ένα μήνα, δεν ξέρουμε", σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος ερωτήθηκε από το AFP.

Χθες βράδυ, το Ιράν και οι ΗΠΑ εκτίμησαν ο καθένας από την πλευρά του πως οι συνομιλίες της πρώτης ημέρας ήταν "εποικοδομητικές".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ