ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% - Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ιράν: Σχέδιο για εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60% - Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα
AP Photo / Atomic Energy Organization of Iran

Το Ιράν θα ξεκινήσει το εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό καθαρότητας 60%, που είναι και το υψηλότερο που έχει προβλεφθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ιρανός διαπραγματευτής για την πυρηνική ενέργεια, Αμπάς Αραγκτσί.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ενέργεια αυτή έρχεται στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Νατάνζ.

Η δήλωση του Αραγκτσί που έγινε στο ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ακολούθησε μετά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι η επίθεση στη Νατάνζ ενδέχεται να πλήξει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές στοχεύουν στην ανεύρεση ενός τρόπου, ώστε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία, ο στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός των ενεργειών του Ιράν ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου, με αντάλλαγμα μια «χαλάρωση» των κυρώσεων σε βάρος της χώρας αυτής.

Μέχρι πρότινος, το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε ποσοστό καθαρότητας 20%. Αυτό είναι ένα μικρό τεχνικό βήμα για τη δημιουργία όπλων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Αραγκτσί. Ωστόσο, το αγγλόφωνο τμήμα του ιρανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Press TV μετέδωσε πως η IAEA ήταν ήδη ενήμερη για την πρωτοβουλία αυτή της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επικαλέστηκε τον Ιρανό διαπραγματευτή, η χώρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία άλλες 1.000 συσκευές φυγοκεντρισμού στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, χωρίς όμως να δίνει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Φεβρουάριο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε απειλήσει ότι η χώρα του θα προχωρούσε σε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, εάν αυτό ήταν αναγκαίο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις πυρηνικές μας δυνατότητες σε συνάρτηση με τις ανάγκες της χώρας», είχε δηλώσει τότε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του προς τον ιρανικό λαό.

«Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν δεν θα περιοριστεί στο 20% και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη για τη χώρα», είχε προσθέσει ο ίδιος.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να τα αναπτύξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό υπουργό Λόιντ Οστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν σχολίασε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για ισραηλινή ενέργεια σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ.

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη επιδίωξη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους που θα τα μεταφέρουν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες και να εκπληρώσει τον γενοκτόνο στόχο του της εξάλειψης του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ιράν: Το Ισραήλ θα πληρώσει για τη Νατάνζ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Ισραήλ σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στην Νατάνζ .

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές», ήταν η απειλή που εξαπέλυσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ - Ζαρίφ.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. «Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό», ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών από το Ιράν και τις ΗΠΑ να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από κοινού με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την παραβίαση από το Ιράν των ευαίσθητων ορίων της για τον εμπλουτισμό ουρανίου αφότου ο Τραμπ επανέφερε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια «πυρηνικής τρομοκρατίας» και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Μάας: Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι θετικές

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν που αφορούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ «δεν είναι θετικές» για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την Δευτέρα.

Ο Μάας έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το Σάββατο η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία νέες, προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

Αυτές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις έγιναν χθες στόχος επίθεσης, για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

«Αυτά που ακούμε από την Τεχεράνη αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν θετική συνεισφορά (στις διαπραγματεύσεις), κυρίως οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη Νατάνζ», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.

Έπειτα από ένα πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιένη, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 και να άρουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνη. Σε αντάλλαγμα το Ιράν θα πρέπει να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του που έχει παραβιάσει.

«Δεν θα είναι απλό», αποκάλυψε ο Μάας επισημαίνοντας όμως ότι το πνεύμα των συζητήσεων είναι «εποικοδομητικό».

Μετά τις πρώτες συνομιλίες και τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι έκανε «πολύ σοβαρές» προτάσεις και πρόσθεσε ότι αναμένει κάποια “ανταπόδοση” από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο η εγκατάσταση νέων συσκευών φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αντιβαίνουν στους όρους της συμφωνίας του 2015 και δεν συνάδουν με την πρόοδο στις συνομιλίες. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλουτίζει πιο γρήγορα ουράνιο.

Με δεδομένα αυτά τα γεγονότα «οι συνομιλίες που θα επαναληφθούν στη Βιένη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να δούμε σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται από την Τεχεράνη όσα συζητιούνται», σχολίασε ο Μάας.

Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ