ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Προκρίνεται η διπλωματική οδός

ΗΠΑ: Ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Προκρίνεται η διπλωματική οδός
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σκοπεύει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%, ένα επίπεδο με το οποίο πλησιάζει να αποκτήσει τη δυνατότητα για στρατιωτική χρήση.

«Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Το Ιράν προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας σήμερα ότι προτίθεται να «ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%», δύο ημέρες μετά τη «δολιοφθορά» στη μονάδα εμπλουτισμού στο Νατάνζ. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το «σαμποτάζ» αυτό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για τις προθέσεις του.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο κατά 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 3,67% που ορίζεται στη διεθνή συμφωνία (JPCOA) που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας αυτής επρόκειτο να ξαναρχίσουν αύριο στη Βιέννη, αλλά αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 «καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Φεβρουάριο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε απειλήσει ότι η χώρα του θα προχωρούσε σε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, εάν αυτό ήταν αναγκαίο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις πυρηνικές μας δυνατότητες σε συνάρτηση με τις ανάγκες της χώρας», είχε δηλώσει τότε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του προς τον ιρανικό λαό.

«Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν δεν θα περιοριστεί στο 20% και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη για τη χώρα», είχε προσθέσει ο ίδιος.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να τα αναπτύξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό υπουργό Λόιντ Οστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν σχολίασε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για ισραηλινή ενέργεια σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ.

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη επιδίωξη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους που θα τα μεταφέρουν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες και να εκπληρώσει τον γενοκτόνο στόχο του της εξάλειψης του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως το Ιράν δηλώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ιράν: Το Ισραήλ θα πληρώσει για τη Νατάνζ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Ισραήλ σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στην Νατάνζ .

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές», ήταν η απειλή που εξαπέλυσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ - Ζαρίφ.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. «Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό», ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών από το Ιράν και τις ΗΠΑ να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από κοινού με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την παραβίαση από το Ιράν των ευαίσθητων ορίων της για τον εμπλουτισμό ουρανίου αφότου ο Τραμπ επανέφερε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια «πυρηνικής τρομοκρατίας» και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Στόχος επίθεσης ισραηλινό πλοίο στα ανοιχτά των ΗΑΕ

Στόχος επίθεσης κοντά στο λιμάνι Φουτζάιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγινε ένα εμπορικό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία, ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν.

Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ