ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Φάουτσι: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κορωνοϊός - Φάουτσι: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
AP/Amr Alfiky

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου αναμένεται  η απόφαση σχετικά με το αν θα ξεκινήσει εκ νέου στις ΗΠΑ η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος, δρ. Άντονι Φάουτσι μιλώντας στην εκπομπή του CBS, "Face the Nation".

Ο δρ. Φάουτσι συμπλήρωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν υπάρξει «μιας μορφής συνέχιση».

«Δεν γνωρίζω αν έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις. Θα το γνωρίζουμε μέχρι την Παρασκευή και θα εκπλαγώ πολύ...αν δεν υπάρξει συνέχιση με κάποια μορφή ως την Παρασκευή. Μια απόφαση σχεδόν βέβαιο θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή».

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές υγείας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος σε έξι γυναίκες από τους περίπου επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών πρόκειται να συνεδριάσει στις 23 Απριλίου για να συζητήσει για τα επόμενα στάδια ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Φάουτσι είπε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν μερικές πιθανότητες.

«Μια από τις πιθανότητες είναι η επαναφορά τους, αλλά με κάποια μορφή περιορισμού ή με κάποια μορφή προειδοποίησης. Αλλά θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό».

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Τρίτη, 20 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το εμβόλιο Janssen, της εταιρείας Johnson & Johnson, για την Covid-19.

Ο ΕΜΑ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΑ για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά. Ωστόσο, ο Οργανισμός προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ζητά «επείγουσες διευκρινίσεις» από την Johnson & Johnson μετά την «παντελώς απρόσμενη» ανακοίνωση της εταιρείας, ότι καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβολίου της στην Ευρώπη μετά τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στο μπλοκ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ