ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για την αστυνομία της Μινεάπολης

ΗΠΑ: Έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για την αστυνομία της Μινεάπολης
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Mike Stewart)

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα σε βάρος της αστυνομίας της Μινεάπολης, μία ημέρα μετά την ετυμηγορία ενοχής του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης ακολούθησε ένα μοντέλο ή πρακτικές διατήρησης της τάξης αντισυνταγματικές ή παράνομες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Η έρευνα, ξεχωριστή από εκείνη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στοχεύει να καθορίσει εάν η αστυνομία της Μινεάπολης (βόρειες ΗΠΑ) έκανε συστηματικά υπέρμετρη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των νόμιμων διαδηλώσεων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα αφορά, επίσης, πιθανές διακρίσεις ή κακομεταχειρίσεις που διέπραξε η αστυνομία σε βάρος ατόμων με προβληματική συμπεριφορά, είπε, επίσης, ο Γκάρλαντ.

Εάν αποδειχθεί η διάπραξη παράνομων πρακτικών, ενδέχεται να ακολουθήσει μια δικαστική διαδικασία που θα στοχεύει να υποχρεώσει την πόλη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας της.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενεργήσει με τρόπο αποφασιστικό σε αυτήν την αναζήτηση της δικαιοσύνης» στη Μινεάπολη, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανιού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» έκανε λόγος ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ