ΚΟΣΜΟΣ

Γνωστοί στις γαλλικές αρχές οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών-Συνδέονται με το Παρίσι

Γνωστοί στις γαλλικές αρχές οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών-Συνδέονται με το Παρίσι
REUTERS

Οι Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, τα δύο αδέρφια βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, ενώ συνδέονται με το μακελειό στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα δύο αδέρφια ήταν Βέλγοι υπήκοοι, και έχουν σημαντικές καταδίκες που “δεν συνδέονται με την τρομοκρατία”, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Ντε Λέου.

Ο 27χρονος Χαλίντ, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Μάλμπεκ, έχει καταδικαστεί για πέντε έτη για κλοπές αυτοκινήτων το 2011.

Στον αδερφό του, τον 30χρονο Ιμπραήμ, ο ένας εκ των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε δοθεί το 2010 ποινή 9 ετών επειδή είχε πυροβολήσει εναντίον της αστυνομίας με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια ληστείας, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο αδέρφια έστρεψαν την προσοχή πάνω τους στις 15 Μαρτίου, όταν η αστυνομία έκανε επιδρομή σε διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ στις Βρυξέλλες, ως μέρος της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Χαλίντ είχε νοικιάσει το εν λόγω διαμέρισμα με ψεύτικη ταυτότητα.

Ο Χαλίντ εκτιμάται ότι είχε νοικιάσει και άλλα διαμερίσματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών και το διαμέρισμα στην πόλη Σαλερουά, από όπου ο Αμπντελαμίντ Αμπαούντ ξεκίνησε για να καθοδηγήσει την επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία περίμενε ότι το εν λόγω διαμέρισμα θα ήταν εγκαταλελειμμένο, αντιθέτως ήρθαν αντιμέτωποι με βαρείς πυροβολισμούς, σκοτώνοντας έναν, ενώ άλλοι δύο διέφυγαν –μεταξύ αυτών, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη 3 μέρες αργότερα.

Εκτιμάται ότι τα δύο αδέρφια δεν ήταν παρόντα στα περιστατικά, αλλά η σύνδεσή τους με το Ισλαμικό Κράτος καθιερώθηκε.

Νέες πληροφορίες από τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Νατζίμ Λαχράουι, είναι πιθανότατα νεκρός, καθώς όπως αναφέρει η Der Standard, ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο.

Ο Νατζίμ Λαχράουι, γνωστός πια ως «άνδρας στα λευκά» είναι ειδικός στην κατασκευή βομβών με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ήταν αυτός που είχε κατασκευάσει τα γιλέκα αυτοκτονίας των επιθέσεων στο Παρίσι. Ο Λαχράουι, ο οποίος μεγάλωσε στο Σερμπέκ καταζητείται από τις 4 Δεκεμβρίου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, αν και με ψευδή ταυτότητα, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Το DNA του 25χρονου Λαχράουι βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν ως κρησφύγετα από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές είχε ταξιδέψει μαζί με τον Αμπντεσλάμ στην Ουγγαρία, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ