ΚΟΣΜΟΣ

Και η Πολωνία στο «χορό» απελάσεων διπλωματών μεταξύ Ρωσίας και πρώην ανατολικού μπλοκ

Και η Πολωνία στο «χορό» απελάσεων διπλωματών μεταξύ Ρωσίας και πρώην ανατολικού μπλοκ
AP Photo/Ivan Sekretarev

Συνεχίζεται ο «χορός» των απελάσεων διπλωματών μεταξύ της Ρωσίας και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μετά την Πράγα και τη Βουδαπέστη, νέο «μέτωπο» ανοίγει με την Βαρσοβία, με την Μόσχα να δείχνει την «έξοδο» σε πέντε Πολωνούς διπλωματές ως αντίποινα για την απέλαση τριών διπλωματών της.

Ο Πολωνός πρεσβευτής, Κρσίστοφ Κραγιέφσκι, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, όπου και ενημερώθηκε για την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως τις 15 Μαΐου.

Πρόκειται για κίνηση αντιποίνων για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από το έδαφος της Πολωνίας, κίνηση την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «παραλογισμό» προειδοποιώντας με «καταστροφή» των διμερών σχέσεων.

«Αυτό [η απέλαση των Ρώσων διπλωματών] συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση του ότι η Βαρσοβία υλοποιεί συνειδητά την πολιτική της περαιτέρω υποβάθμισης και καταστροφής των διμερών μας σχέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια γλώσσα προ ημερών απευθυνόμενη στην Τσεχία, η οποία προέβη σε διαδοχικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα απέλασε δύο Βούλγαρους διπλωμάτες σε απάντηση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων, ενώ αναμένονται και απελάσεις Σλοβάκων διπλωματών μετά την απόφαση της Σλοβακίας να δείξει την «έξοδο» σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πράγα.

Διαβάστε επίσης

«Πόλεμος» απελάσεων μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας - Άλλους 63 διπλωμάτες «διώχνει» η Πράγα

«Απαντά» η Ρωσία στο «κατηγορώ» για κατασκοπεία απελαύνοντας διπλωμάτες της Βουλγαρίας

Το κοινό στοιχείο πίσω από τις απελάσεις ρωσικού προσωπικού ήταν η κατασκοπεία, κατηγορία που διατύπωσαν ευθέως η Τσεχική και η Βουλγαρία και εμμέσως η Πολωνία, η οποία ανέφερε ότι οι εν λόγω διπλωμάτες προέβαιναν σε «δραστηριότητες εις βάρος» της χώρας.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί μεγάλες πρεσβείες στις πρωτεύουσες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, αρνήθηκε οργισμένη τις κατηγορίες.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, ωστόσο, διατυπώθηκαν και άλλες κατηγορίες εκ μέρους της Μόσχας.

«Με τις προσπάθειες των πολωνικών αρχών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, οι επαφές με την Ρωσία πρακτικά έχουν παγώσει, ξεκίνησε ένας ντροπιαστικός πόλεμος εναντίον των σοβιετικών μνημείων, γίνονται προσπάθειες να τορπιλιστούν τα ρωσικά ενεργειακά έργα, γίνεται μια ευρείας κλίμακας αντιρωσική εκστρατεία ενημέρωσης, διαστρεβλώνεται η Ιστορία, παρατείνονται χωρίς τέλος οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ