ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποτέλεσμα-«εφιάλτης» για τον Σάντσεθ από την κάλπη της Μαδρίτης

Ισπανία: Αποτέλεσμα-«εφιάλτης» για τον Σάντσεθ από την κάλπη της Μαδρίτης
Πανηγυρίζουν υποστηρικτές της Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο για την εκλογική νίκη AP Photo/Bernat Armangue

Δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η δεξιά ανασυγκροτείται για να προσπαθήσει να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο το θρίαμβο των τοπικών εκλογών στην Μαδρίτη, που αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Χάρη σε μία λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία που επένδυσε στην κόπωση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης και μέλος του Λαϊκού Κόμματος ((PP), διπλασίασε το προηγούμενο εκλογικό σκορ του 2019 και πλησίασε την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

Όμως δεν την εξασφάλισε και θα χρειασθεί να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού Vox, που διατήρησε τις δυνάμεις του.

Πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Vox στη Μαδρίτη (AP Photo/Manu Fernandez)

Απέναντί της η ισπανική Αριστερά υπέστη βαρύ πλήγμα, παρά την προσωπική συμμετοχή του Πέδρο Σάντσεθ και την υποψηφιότητα του επικεφαλής των Podemos και κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλιστών, Πάμπλο Ιγλέσιας -που αποχώρησε από την κεντρική κυβέρνηση για να θέσει υποψηφιότητα και τώρα κατόπιν της συντριβής αποσύρθηκε και από την πολιτική ζωή.

Αποσύρεται από την πολιτική ζωή της Ισπανίας μετά την εκλογική συντριβή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (AP Photo/Manu Fernandez)

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ μάλιστα υπολείπεται του Más Madrid, σχήματος που προήλθε από διάσπαση του Podemos εδώ και μόλις μία διετία.

Αν και η Μαδρίτη, προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος εδώ και 26 χρόνια, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με την Ισπανία στο σύνολό της λόγω των κοινωνιολογικών της χαρακτηριστικών, το συντηρητικό κόμμα θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τον χθεσινό θρίαμβο για να επανακτήσει την εξουσία που έχασε από τον Πέδρο Σάντσεθ το 2018.

«Ψήφος-τιμωρία κατά του Σάντσεθ»

«Οι μέρες είναι μετρημένες για την κυβέρνηση», είπε χθες, Τρίτη η Ντίαθ Αγιούσο, το ανερχόμενο αστέρι του Λαϊκού Κόμματος.

Για τον José Ignacio Torreblanca του Centre européen sur les Relations étrangères (ECFR), η ήττα της αριστεράς στις τοπικές εκλογές είναι σαφώς αποτέλεσμα τιμωρητικής ψήφου κατά των Σάντσεθ - Ιγλέσιας και της κυβέρνησης συνασπισμού που σχηματίσθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και τους Podemos πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το γεγονός ότι η Ισπανία υπήρξε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία της Covid-19 χώρες της Ευρώπης και επέβαλε πέρυσι ένα από τα αυστηρότερα lockdown στο κόσμο, έδωσε την ευκαιρία στο Λαϊκό Κόμμα να κεφαλαιοποιήσει από την κούραση του κόσμου από την πανδημία.

Μένει τώρα να φανεί αν το Λαϊκό Κόμμα θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον εκλογική του νίκη σε εθνικό επίπεδο κατά τις εκλογές του 2023.

«Το σενάριο αυτών των εκλογών αρχίζει να χτίζεται σήμερα και είναι ένα σενάριο στο οποίο η δεξιά σέρνει τον χορό, με βάση αυτό που έγινε χθες στην Μαδρίτη» σχολιάζει ο Oriol Bartomeus, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Νέος κύκλος;

Προς το παρόν, το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ προηγείται του Λαϊκού Κόμματος στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα «θα εκκινήσει μία επιχείρηση επικοινωνίας για να καλλιεργήσει στο εκλογικό σώμα την ιδέα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο, ότι ο κύκλος της αριστεράς έχει τελειώσει και ότι τώρα είναι η σειρά της δεξιάς» αναφέρει.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, το PSOE (1982-1996, 2004-2008 και από το 2018) και το PP (1996-2004 και 2011-2018) εναλλάχθηκαν στην εξουσία στην Ισπανία.

Η πρώτη ένδειξη για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου είναι η εξαφάνιση από την περιφέρεια της Μαδρίτης των Ciudadanos, της παράταξης που έβαλε μαζί με το Podemos, στις εκλογές του 2015, τέλος στον διπολισμό PSOE/PP.

Εκτοτε, η Ισπανία είναι βυθισμένη στην πολιτική αστάθεια και οι Σοσιαλιστές και οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν πλέον απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που αναγκάζει στην συγκρότηση πολύπλοκων συμμαχιών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

«Αυτό που απέδειξε η Αγιούσο στην Μαδρίτη σπάζοντας το αόρατο φράγμα» του Λαϊκού Κόμματος των τελευταίων ετών «είναι ότι ο δικομματισμός, που όλος ο κόσμος θωρούσε νεκρό», δεν είναι, τονίζει ο José Ignacio Torreblanca.

Και αυτό αποτελεί αλλαγή οπτικής εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ